Foto: AFP/Scanpix/LETA

Amerikāņu autoražotāja "Tesla" tirgus kapitalizācija sasniegusi 190 miljardus ASV dolāru (168 miljardi eiro), kas to padara par otro vērtīgāko autoražošanas kompāniju pasaulē. Pirmajā vietā joprojām ir "Toyota", kā tirgus vērtība ir 210 miljardi dolāru, bet trešajā vietā ir VW ar 75 miljardiem, vēsta "Bloomberg".

10. jūlijā "Tesla" akciju cena pirmo reizi pārsniedza 1000 dolāru atzīmi, sasniedzot rekorda 1025 dolārus par vienu akciju, kaut gan vēl gada sākumā "Tesla" akcijas varēja iegādāties vairāk nekā uz pusi lētāk – par 420 dolāriem. Tādējādi "Tesla" akciju turētāji pusgada laikā savu kapitālu vairojuši par divarpus kārtām.

Jau tuvākajā laikā "Tesla" varētu apsteigt "Toyota", ja amerikāņu elektromobiļu ražotāja akciju vērtība pieaugs par vēl 11%, bet japāņu ražotāja akciju cena nemainīsies. Tas varētu notikt diezgan drīz, jo šomēnes vien "Tesla" akciju cena pieaugusi par 23%.

"Bloomberg" aptaujātie tirgus analītiķi "Tesla" akciju vērtības straujo pieaugumu skaidro ar elektromobiļu pieprasījuma augumu Ķīnā. Savu lomu nospēlējusi arī "Tesla" rūpnīcas atvēršana Šanhajā, kur vēl līdz šī gada beigām plānots saražot aptuveni 100 tūkstošus automobiļu.

Maija sākumā kļuva zināms, ka "Tesla" vadītājs Īlons Masks atlicis uz nenoteiktu termiņu jaunās paaudzes "Tesla Roadster" modeļa izlaidi. Masks norādīja, ka rodsters nav šīs markas prioritārais modelis, bet visus spēkus kompānija šobrīd velta markas lētākā modeļa "Model Y" ražošanai un "Tesla" jaunākās rūpnīcas būvniecībai netālu no Vācijas galvaspilsētas Berlīnes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!