Foto: DELFI Aculiecinieks

Lai padarītu transportlīdzekļu valsts reģistrācijas numuru zīmju piešķiršanu pieejamāku un caurspīdīgāku, Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) no šī gada 1. februāra piedāvā jaunu e-pakalpojumu "Izvēlies numuru e.CSDD".

Lai izvēlētos un pieteiktu tīkamo numurzīmi, jāautorizējas CSDD e-pakalpojumos un sadaļā "Darbības ar transportlīdzekļiem, izvēles numuri" jānorāda savā īpašumā, turējumā vai valdījumā esošu transportlīdzekli. Numuru var izvēlēties Latvijā reģistrētam vai arī Latvijā vēl nereģistrētam transportlīdzeklim, bet kas iepriekš ir uzrādīts agregātu numuru salīdzināšanā.

Izvēles numuru klientiem piedāvā izvēlēties no nākamās numuru sērijas numuriem. Šobrīd viena un divciparu numurzīmēm tā ir "XG" sērija, bet trīs un četrciparu numuriem – "MU" sērija. Vismaz trīs un četrciparu numurzīmēm nākamā burtu sērija nav gaidāma ātrāk par marta beigām, noskaidroja "Delfi".

Automobilistu vidū iekārojamākie skaitļi – "1", "7", "17", "69", "666", "777" u.tml. – jau ir "izķerti", pārliecinājās "Delfi", tomēr dažādi dzimšanas gadi, kas arī ir populāra izvēles numuru kombinācija, joprojām ir vēl pieejami.

Izvēles numura pakalpojums maksā 150 eiro plus pārējie ar reģistrāciju saistītie izdevumi.

Kā liecina soctīklu ieraksti, jau trīs minūtes pēc pakalpojuma ieviešanas CSDD e-pakalpojumu serveris bija "uzkāries", problēmas ar šī pakalpojuma pieejamību bija arī turpmākajās 1. februāra stundās.

Kad tīkamā numurzīme sistēmā ir atrasta, tā ir jārezervē un jānorāda CSDD nodaļa, kurā tiks izņemta. Rīgā numurzīmes varēs saņemt divu stundu laikā pēc iesnieguma saņemšanas par numura zīmes maiņu vai pirmreizējo saņemšanu. Reģionos numura zīmes izgatavos un nogādās trīs darba dienu laikā pēc numura pasūtīšanas.

Pieteiktais numurs transportlīdzeklim norādītajā CSDD nodaļā jāreģistrē desmit dienu laikā, papildus veicot maksājumu par numura izvēli un reģistrāciju.

Šāda izvēles numura zīmju saņemšanas kārtība ir atrunāta Ministru kabineta pieņemtajos noteikumu grozījumos Nr. 1080 "Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumi".

Tāpat valdības apstiprinātajos grozījumos saglabāti līdzšinējie ierobežojumi numura zīmju izsniegšanas kārtībā. Proti, lai nepieļautu liela skaita augsti pieprasītu numura zīmju nonākšanu vienu un to pašu personu rīcībā, noteikts ierobežojums šādu numura zīmju pasūtīšanu atļaut vienu reizi gadā katram personas īpašumā, turējumā vai valdījumā esošam transportlīdzeklim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!