Neskatoties uz jaunu auto modeļu pārbagātību mūsdienu tirgus piedāvājumā, nav nemaz tik viegli starp tiem atrast ko īpašu. Neskaitāmas reizes esam dzirdējuši apgalvojumu, ka automobiļi kļūst arvien līdzīgāki un līdzīgāki, bet studijas "RJ76 Films" raidījuma "Tavs Auto TV" šīs reizes stāsta galvenā varoņa "seja" un dizaina vaibsti izceļas uz pārējo fona. Tas ir svaigs, varbūt pat nedaudz neierasts. Sportiskas, šķautņainas līnijas, iespaidīga paskata priekšējais režģis un tajā integrētie priekšējo lukturu elementi ir pārvērtuši šo auto par futūristiska paskata spēkratu – tas ir jaunais "Hyundai Tucson".

Un pie šī auto sēdīsies cilvēks, kurš radis stūrēt dziedāšanas procesus. Ints Teterovskis ir Dziesmu svētku biedrības priekšsēdētājs un vairāk nekā 20 gadus vada jauniešu kori "Balsis", kas pat pandēmijas laikā nebija noklusis, izveidojot īpašu projektu "Balsis zīmju valodā", kormūziku cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem. Pašlaik Ints ar draugiem aktīvi iesaistījies Īles luterāņu baznīcas atjaunošanā, kā arī gatavojas nākamā gada Dziesmu svētku 150 gadu koncertiem, kur pats arī būs virsdiriģents.

Šis ir ceturtās paaudzes "Tucson". Kopš 2004. gada, kad tika prezentēta tā pirmā paaudze, ir pārdots vairāk nekā septiņi miljoni šādu krosoveru. Bet nu tas ir pārvērties līdz nepazīšanai. Šis ir pirmais "Hyundai" pilsētas krosovers, kas izstrādāts atbilstoši "Hyundai" jaunajai "Sensuous Sportiness" dizaina identitātei.

Arī tā salonā valda pavisam cita noskaņa nekā līdz šim. Durvju paneļu augšējā līnija burtiski saplūst ar priekšējo paneli un, noslēdzoties viduskonsolē, burtiski apskauj digitālie paneļi, elektroniska ātrumu pārslēgšanas svira un citi mūsdienu autobūves labumi.

"Tucson" dzinēju spektrs ir visnotaļ plašs: piedāvājumā ir gan benzīna, gan dīzeļa versijas, bet raidījuma testa auto ir hibrīda versijā. Patērētāju interese par hibrīdautomobiļiem pēdējos gados ir ievērojami pieaugusi, jo tie nodrošina ne tikai zemākas emisijas nekā klasiskie iekšdedzes dzinēji, bet dāvā arī labāku dinamiku.

Saskaņā ar Eiropas Automobiļu ražotāju asociācijas (ACEA) datiem hibrīdautomobiļu pārdošanas apjomi 2021. gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir pieauguši par 60%, pirmo reizi apsteidzot dīzeļdzinēju pārdošanas apjomu Eiropas Savienībā. Tikmēr "plug-in" hibrīdu apjoms piedzīvoja vēl lielāku izaugsmi, jo reģistrācija tajā pašā periodā pieauga par 70,7 procentiem salīdzinājumā ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu.

Un "Hyundai" pilnīgi noteikti ir devis savu artavu šo statistikas datu uzlabošanā, jo tā arsenālā ir plašs elektrificēto modeļu klāsts. Pagājušajā gadā vien "Hyundai" pārdevis 515 886 šādu auto. Un, kas interesanti, Eiropā visvairāk pieprasīts ir bijis tieši jaunais "Tucson Hybrid".

Kas tad īsti ir hibrīddzinējs un kā tas darbojas? Vienkārši izsakoties – šim auto ir divi motori, kas apvienoti vienā veselā spēka agregātā. Pa vidu starp ātrumkārbu un benzīna dzinēju ir izvietots elektromotors. Izkustoties no vietas vai braucot mazākos ātrumos, tiek izmantota tikai elektriskā piedziņa; kad nepieciešams vairāk jaudas vai enerģijas krājumi akumulatoru blokā būs izsīkuši, talkā nāks iekšdedzes dzinējs. Savukārt bremzējot vai ripojot auto elektromotoru izmanto kā ģeneratoru, burtiski savācot visu atlikušo kinētisko enerģiju un pārveidojot to elektrībā, ko izmantot turpmākā brauciena laikā. Rezultātā šis tandēms ļauj būtiski samazināt hibrīda sistēmas degvielas patēriņu.

"Tucson Hybrid" versijas tehniskie dati ir gana iespaidīgi: 1,6 litru benzīna dzinējs ir sapārots ar 44,2 kW elektromotoru un spēj no sevis izspiest 230 ZS. "Plug-in" hibrīda versijā tas ir vēl jaudīgāks – 265 ZS. Vilkme – 350 Nm. Abas hibrīda versijas ir pieejamas ar pilnpiedziņu un sešpakāpju automātisko pārnesumkārbu, kas ir optimizēta jaudas un degvielas ekonomijas balansam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!