Foto: "Tavs Auto TV"

Viens no iemesliem, kādēļ daudzi vēl joprojām nemetas elektroauto apskāvienos, ir pieredzes trūkums. Ja nekad neesi tos izmēģinājis, noteikti būs daudz jautājumu – cik izturīgi tie ir, cik ilga ir to uzlāde, cik tā maksās un galu galā cik ļoti šāda "reliģijas maiņa" sarežģīs dzīvi.Tādēļ studijas "RJ76 Films" raidījums "Tavs Auto TV" eksperimenta nolūkos devies salīdzinoši garā pārbraucienā pa Kurzemes ceļiem, lai pārliecinātos, kāda ir elektroautomobiļa lietotāja patiesā ikdiena.

Raidījuma autoru galamērķis bija Liepāja, bet uz turieni devās nevis pa īsāko, bet skaistāko ceļu. Pirmais, ko der atcerēties, pirms doties tālākā ceļā, ir uzlādēt automobiļa bateriju līdz 100% (ikdienā rekomendētais uzlādes līmenis ir 80%). Jārēķinās, ka tas prasīs laiku, jo pēdējo 20% uzpilde var būt ilgāka nekā baterijas uzlādēšana līdz 80%. Bet tam der iepriekšējā dienā pirms izbraukšanas iestatīt precīzu izbraukšanas laiku. To ir iespējams izdarīt, gan izmantojot automobiļa mobilo lietotni, gan automobiļa borta datora sistēmu. Ja to būsiet izdarījis, automobilis, kad dosities ceļā, jau būs uzsildījis akumulatoru un auto salonu, tādējādi ietaupot elektrības rezerves.

Ceļa mērošanā jāliek aiz auss, ka elektriskie spēkrati pēc savas būtības ir tādi paši kā iekšdedzes automobiļi. Proti, jo vairāk spiedīsi pedāli grīdā, jo lielāks būs patēriņš. Lai cik arī vilinoša nebūtu elektroauto dinamika, ir jācenšas izvairīties no nevajadzīgiem paātrinājumiem. Braucot plūdeni, ir iespējams ietaupīt elektroenerģiju un krietni pagarināt auto sniedzamību.

Garākos braucienos, jo īpaši, ja tajos dodaties ar ģimeni vai jautru kompāniju, pitstopi jeb apstāšanās bez nopietna iemesla ir ierasta lieta. Un tad, ja orientējaties vidē, ieteicams būtu veikt šādas apstāšanās vietās, kur pieejamas elektrouzlādes stacijas. Pat 15 minūtes pavadītas pie uzlādes ligzdas spēs pagarināt braucienu par 50 līdz 100 km.

Raidījuma autoru pirmais skatpunkts maršrutā ir tilts pāri Ventai. Un pilnīgi iespējams, šī ir pirmā reize, kad Kuldīgas tiltu šķērso "Škoda Enyaq Coupe RS". Auto borta dators rāda, ka ar enerģiju, kas ir akumulatorā, var nobraukt vēl 275 km.

Vēlāk jau "Tavs Auto TV" sasniedza galamērķi – bijušo rūpnīcu "Liepājas Metalurgs" teritorijā. Šeit raidījuma autorus sagaidīja Uldis Hmieļevskis, kurš pilsētā pirms tam rīkojis ne vienu vien vērienīgu notikumu – arī saistībā ar motoru sportiem mums spilgtā atmiņā palikušos "Ātruma festivālus". Pašlaik viņam kā Liepājas speciālās ekonomiskās zonas pārvaldniekam ir jauni izaicinājumi, tajā skaitā saistībā ar šeit topošo Liepājas Zaļo industriālo parku.

Dodoties ceļā no Liepājas uz Rīgu, automobilī atlikusi enerģija kādiem 100 km pēc jau iepriekš nobrauktiem vairāk nekā 300 km. Uzlāde ar 50 kW lādētāju līdz 80% aizņems apmēram 40 minūtes.

Ja lieto elektroauto, protams, būs vairāk jāplāno laiks ceļam un kāds brīdis jāvelta auto uzlādei. Bet vienlaikus ir skaidrs, ka TOP klases elektroauto ir vairāk nekā piemēroti ikdienas dzīvei jau šobrīd – gan veicamās distances, gan uzlādes ātruma ziņā, nerunājot par to dinamiku. Un pat pēc 600 veiktiem km, no šī auto varat izkāpt gana mundri, lai turpinātu ceļu vēl garākās distancēs.

"Škoda Enyaq Coupe RS" akumulators maksimālās uzlādes brīdī sola 440 km sniedzamību. Šis diapazons tiek aprēķināts, ņemot vērā iepriekšējo lietotāju braukšanas stilu, tā kā vēl rāmākam braucējam ir iespēja to vēl pagarināt. Runājot par izmaksām –, ja lādētu šo auto mājās, pilns akumulators izmaksātu aptuveni 17,5 eiro (tātad 100 km zem četru eiro atzīmes). Ātrajā uzlādē cena būs augstāka, bet būtiski ietaupīsiet laiku.

Protams, uzlādi iespējams paveikt, izmantojot arī standarta 220V kontaktligzdu, bet tas būs ilgi. Taču var izmantot šī auto cenā iekļauto portatīvo lādētāju (sava veida miniatūru "WallBox") – tas domāts izmantošanai savienojumā ar 380V elektrības pieslēgumu. Savukārt ātrajās uzlādes stacijās 80% uzlāde aizņems nedaudz vairāk par pusstundu.

Ja savelk "statistikas galus" raidījuma braucienam – nedaudz zem 600 km garajā ceļā tika iztērēta pusotra "bāka" elektrības un par to ātrajās uzlādes stacijās tika samaksāti nepilni 40 eiro jeb 6,50 eiro par 100 km ceļa. Ja šo auto lādētu mājās, izmaksas var būt pat uz pusi zemākas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!