Latvijā ieradies "Nissan" jaunais simtprocentīgi elektriskais "Ariya" modelis, tādēļ studijas "RJ76 Films" raidījums "Tavs Auto TV" šī spēkrata pilota lomā pieaicinājis rokgrupas "Dzelzs Vilks" līderi Juri Kaukuli, kuram šī būs pirmā reize, kad viņš sēžas pie elektromobiļa stūres.

"Nissan Ariya" ir radīts uz pilnībā jaunas, speciāli elektroautomobiļiem radītas platformas. Ar pilnu uzlādi atkarībā no versijas, pēc ražotāja apgalvojumiem, tas spēs veikt līdz pat 530 km garu distanci.

Bāzes versijā tam ir viens motors (215 ZS), 63 kWh baterija un priekšējo riteņu piedziņa. Pakāpienu augstāk ir 239 ZS versija, savukārt augstākajā komplektācijā auto ir divi elektromotori, 87 kWh akumulators un visu riteņu piedziņa. Interesanti, ka pilnpiedziņas versijā motoru jauda ir tikai "nedaudz lielāka" - 302 ZS, savukārt šīs spēka iekārtas griezes moments ir tieši divkārt augstāks: 300 Nm 2WD variantā pret iespaidīgiem pilnpiedziņas 600 Nm.

Raidījuma sižetā redzamais auto ir aprīkots ar 239 ZS motoru un lielo akumulatoru. Tieši šajā versijā "Nissan" sola lielāko iespējamo nobraukumu ar vienu uzlādi – nedaudz virs 500 km. Protams, reālajā dzīvē un jo īpaši šādu testu laikā elektrības patēriņš ir augstāks, līdz ar to arī sniedzamība zemāka – aptuveni 400 ar plus zīmi.

Atsevišķa stāsta vērta ir šī auto pilnpiedziņas sistēma. Tai ir dots nosaukums "e-4orce". Par pamatu tai kalpo divu elektromotoru arhitektūra, proti, jaudīgākajās pilnpiedziņas versijās tiek izmantoti divi, nevis viens motors. Viens no tiem ir novietots automobiļa priekšā, otrs aizmugurē, un savā starpā tie nav mehāniski savienoti. Faktiski šī piedziņas sistēma spēj kontrolēt katru riteni atsevišķi, tādējādi nodrošinot maksimālu saķeri ar ceļu.

Interesanti, ka "Ariya" ir viens no nedaudziem auto pasaulē, kas uz rūpnīcas konveijera nonācis praktiski tādā pašā veidolā, kāds bijis tā koncepts, kurš tika demonstrēts Tokijā.

Arī apsēžoties pie tā stūres, var sajusties kā kosmosa kuģī – "neredzamas pogas", kuru indikatori iedegas tikai tad, kad auto ir gatavs braucienam, un citi knifiņi šo auto izceļ un padara atšķirīgu. Arī apdare ir augstā līmenī – dārgākajās versijās "Ariya" ir ādas sēdekļi un paneļu apdare ar alkantaru.

Turklāt "Nissan" nav jauniņais elektromobiļu ražošanas jomā. Vēl nesen tā "Leaf" modelis bija pasaulē vispārdotākais elektroauto modelis. Ar šo modeli "Nissan" vēlas demonstrēt klientiem savu varēšanu arī jaunās paaudzes elektromobiļu piedāvājumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!