Foto: Publicitātes foto

Vācu autoražotāja "Mercedes-Benz" nodaļa "Special Trucks" pēc Vācijas valdības finansētas iniciatīvas nogādājis Ukrainas Aizsardzības ministrijai vairāk nekā 100 visurgājējus "Zetros" militārā atbalsta un loģistikas uzdevumu veikšanai.

"Zetros" visurgājēju piegāde ietver vairākus transportlīdzekļu veidus militārā atbalsta un loģistikas uzdevumiem, kas palielinās Ukrainas bruņoto spēku spējas un paplašinās to operatīvās spējas piegādes un aizsardzības jomā.

"Mercedes-Benz" paziņoja, ka jau vairākus mēnešus Ukrainas Iekšlietu ministrija izmanto "Zetros" no iepriekšējām piegādēm plašam katastrofu seku likvidēšanas misiju lokam. Palīdzības darbinieki uz vietas izmanto visurgājējus, lai apgādātu iedzīvotājus grūti sasniedzamās vietās, attīrītu ceļus un novāktu gruvešus. Kur vien situācija atļauj, spēkrati tiek izmantoti arī rekonstrukcijas darbos.

Bezceļa mobilitātei pielāgotajam "Zetros" ir robustas konstrukcijas pastāvīga pilnpiedziņa, kas paredzēta smagai slodzei un grūti pārvaramam apvidum. Tāpat šim spēkratam vadītājs var gaitā mainīt riepu gaisa spiedienu, pielāgojot to tā brīža apvidus segumam.

Tamlīdzīgus "Zetros" visurgājējus izmanto arī Vācijas armija, lai pārvadātu līdz pat piecas tonnas smagu kravu.

"Mercedes-Benz Zetros" modelis debitēja 2008. gadā, tā konstrukcija pielāgota, lai visurgājējs būtu pārvadājams uz dzelzceļa sastāva platformas un militārajā kravas lidmašīnā "Lockheed C-130 Hercules".

Savukārt 2019. gadā ražošanā tika ieviesta šī modeļa modernizētā versija ar jaudīgāku motoru un plašākām konfigurācijas iespējām. Visurgājējs pieejams kā divu, tā arī trīs riteņu asu variantā.

"Zetros" tiek komplektēts 13 litru sešcilindru dīzeļa motoru, kas attīsta 510 zirgspēku jaudu. Dzinējs sajūgts ar 16 pakāpju manuālo pārnesumkārbu, kā rezultātā visurgājējs spēj sasniegt ātrumu līdz 90 km/h.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!