Ieraudzījis pasauli nu jau vairāk nekā pirms četriem gadiem – 2019. gada Frankfurtes motoršovā –, "ID.3" bija pirmais šīs kompānijas modelis, kas aizsāka patiesu elektrifikācijas gājienu "Volkswagen" (VW) grupas rūpnīcu gaiteņos.

Jā, arī pirms tam VW produktu paletē varēja atrast daļēji elektrificētus vai 100% elektriskus braucamos (piemēram, "e-up!" un "e-Golf"), bet tieši "ID.3" bija pirmais VW auto, kas jau no rasējamā dēļa bija radīts kā elektromobilis. Tas nav "Golf" ar milzīgu akumulatoru; tas ir īsts elektroauto, kas izstrādāts, par pamatu ņemot MEB modulāro platformu, tādējādi kļūstot par pirmo "ID" saimes auto šī autoražotāja vēsturē. Šoreiz studijas "RJ76 Films" raidījums "Tavs Auto TV" tuvāk aplūko modernizēto "VW ID.3".

Raidījuma viešņa, šķiet, nekad neatrodas vienā punktā – ne ģeogrāfiski, ne savā attīstībā. Strādājusi gan par angļu valodas skolotāju bērnudārzā, gan kurpju dizainera asistenti, arī radio, bārā un uz modes skatuvēm – Māra Sleja ir modele, kaut par tādu sevi pašlaik īsti vairs nesauc, raidījumu vadītāja un divu bērnu mamma. "Radio 5", ar ko daudzi Māru asociē, nestrādā jau vairāk par gadu; aktīvi vada un moderē pasākumus, kā arī pievienojusies TV3 humora raidījuma "Nu, nopietni?" komandai. Un vēl Māra pašlaik lekcijās mācās par "intimitātes koordinatoru".

Tas pat ir pārsteidzoši, cik maz ir vajadzīgs, lai jau ražošanā esošā auto modelī iedvestu jaunu dzīvi un mainītu tā imidžu. Modernizētais "VW ID.3", pateicoties šķietami sīkiem dizaina knifiņiem, vizuāli ir kļuvis nobriedušāks. Tam ir jauna dizaina LED lukturi (papildaprīkojumā pieejami arī "LED Matrix"), savukārt viena no atšķirībām, kura daudziem visvairāk iet pie sirds, ir no motora pārsega pazudušais "kupris". Rezultātā motora pārsegs ir vizuāli garāks un auto pludlīnija izsmalcinātāka. Arī buferim ir atšķirīgs dizains, turklāt tas ne tikai uzlabo auto skatu, bet arī samazina gaisa turbulenci ap priekšējiem riteņiem.

Vizuālais tēls protams ir svarīga lieta, bet vēl svarīgāks ir auto "pildījums". Jaunais "ID.3" ir ticis ne tikai pie izsmalcinātākas salona apdares, kura pārsvarā veidota no otrreiz pārstrādātie materiāliem, bet arī pie jaunas programmatūras. Multivides sistēmas pamatā ir divi displeji – 5,3 collu aiz stūres un 12 collu liels centrālais skārienjutīgais ekrāns viduskonsolē. Tas kontrolē navigāciju, tālruņa lietotnes, mūziku, asistentu sistēmas un automobiļa iestatījumus.

Runājot par tehniku, bāzes versijā "ID.3" arī turpmāk tiks aprīkots ar jau laika gaitā pārbaudīto un sevi pierādījušo sinhrono elektromotoru, kas attīsta 150 kW (204 ZS) jaudu un 310 Nm griezes momentu. Elektromotors atrodas automobiļa aizmugurē, līdz ar to šis pēc ilgāka pārtraukuma kļuvis par pirmo VW klasiskās piedziņas auto. Pateicoties šai konstrukcijai, "ID.3" ir ļoti mazs apgriešanās rādiuss – tikai 10,3 metri. Savukārt runājot par autonomiju, "ID.3" ar pilnu uzlādi spēs veikt līdz pat 558 km. Turklāt VW garantē, ka akumulators ekspluatācijas laikā saglabās vismaz 70% no sākotnējās neto ietilpības astoņus gadus vai pēc 160 000 kilometru nobraukuma.

Ja paraugāmies uz šī konkrētā modeļa un "ID" saimes pārdošanas datiem kopumā, jāatzīst, ka VW elektromobiļiem ir visnotaļ labs noiets. Kopš pirmās paaudzes "ID.3" debijas 2019. gadā pasaulē ir pārdoti vairāk nekā 600 tūkstoši "ID" saimes automobiļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!