Pirmdien briti prezentējuši dabīga mēroga "Bloodhound SuperSonic Car" bolīda prototipu, kā izstrāde ilgusi aptuveni trīs gadus. Ar šo spēkratu plānots uzstādīt jaunu braukšanas ātruma rekordu sauszemes transportlīdzekļiem, paātrinoties vismaz līdz 1000 jūdzēm stundā (aptuveni 1610 km/h).

"Bloodhound SSC" reaktīvā automobiļa prototips ir 12,8 metrus garš. Ātruma rekorda uzstādīšanai izmantojamais bolīds svērs aptuveni sešas tonnas un tā konstrukcijā būs plaši izmantota oglekļa šķiedra un titāna sakausējums.

Tā kustību nodrošinās "EJ200" motors no "Eurofighter Typhoon" iznīcinātāja un 400 kg smags "Falcon" raķešu dzinējs. Spēka agregāta kopējā jauda sasniegs aptuveni 135 tūkstošus zirgspēku, bet griezes moments – 90 tūkstošus ņūtonmetru.

Līdz rekorda ātrumam "Bloodhound SSC" spēs paātrināties aptuveni 40 sekundēs, kopumā veicot nedaudz vairāk kā septiņus kilometrus ceļa. Tiesa, tikpat gara distance būs nepieciešama arī bremzēšanai, ko veiks ar speciāliem aerodinamiskajiem elementiem un keramiskajiem bremžu mehānismiem.

Pirmie ātruma rekorda uzstādīšanas izmēģinājuma braucieni tiks veikti 2011.gada beigās vai 2012.gada sākumā Dienvidāfrikā.

Atgādināsim, ka līdzšinējais braukšanas ātruma rekords – 1228 km/h – tika uzstādīts 1997.gadā ar "Thrust SSC" bolīdu, ko izstrādājusi tā pati britu inženieru komanda, kura šobrīd strādā pie jaunā prototipa.

Piedāvājam noskatīties kompānijas "Intel" sagatavoto datoranimāciju ar šo bolīdu darbībā. Ieteicams to aplūkot palielinājumā pa visu ekrānu, jo tas ir augstajā HD kvalitātē. Spiediet peles klikšķi uz tālāk redzamā attēla, lai aktivizētu video straumējumu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!