Foto: Publicitātes foto

Turcijā uzsākta sērijveida ražošana elektromobilim "Togg", kas ir kompakts apvidus automobilis ar jaudu līdz 400 zirgspēkiem. Svinīgajā ražošanas uzsākšanas ceremonijā piedalījās arī Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans, pēc kura iniciatīvas pirms dažiem gadiem šis projekts tika arī uzsākts. Tuvāko gadu laikā "Togg" elektromobiļi tiks eksportēti arī uz Eiropas Savienības tirgu.

Vietējās markas "Togg" simtprocentīgi elektriskais vieglā pasažieru automobiļa prototips tika prezentēts vēl 2019. gadā. Pēc diviem gadiem tika sametināta pirmā sērijveida automobiļa virsbūve, bet 2022. gada vasarā tika samontēta pirmā šo modeļu izmēģinājuma partija.

Cik šādu elektrisko "Togg" automobiļu tiks izgatavoti līdz gada beigām, pagaidām nav zināms. Tomēr ik gadu plānots saražot 100 tūkstoš vienības, lai arī rūpnīcas maksimālā kapacitāte ir 175 tūkstoši vienību gadā.

"Togg" apvidniekam ir samērā gara riteņu bāze – 2,8 metri – un divu veidu modifikācijas, kas atšķiras ar elektromotora jaudu un akumulatora kapacitāti. Bāzes versijā apvidniekam ir viens 200 ZS elektromotors uz aizmugurējās riteņu ass, kas ļauj līdz 100 km/h paātrināties 7,5 sekundēs. Ar pilnu uzlādi šāds turku apvidnieks spēs nobraukt līdz 300 km distanci.

Savukārt jaudīgākajā versijā tam ir divi elektromotori ar kopumā 400 ZS jaudu, kas nodrošina daudz sportiskāku veiktspēju – 4,8 sekunžu paātrinājumu līdz 100 km/h. Turklāt ar pilnu uzlādi šīs versijas apvidnieks spēs nobraukt līdz 500 km, bet akumulators līdz 80% kapacitātei būs uzlādējams pusstundas laikā.

Ar laiku "Togg" elektriskā apvidnieka aprīkojuma sarakstā plānots iekļaut arī trešā līmeņa autonomās vadības sistēmu.

Pie klientiem pirmie "Togg" elektromobiļi nonāks 2023. gadā. Tuvākā gada laikā to plānots piedāvāt tikai Turcijā par cenu no 43 līdz 54 tūkstošiem eiro. Pēc tam "Togg" elektromobilis tiks eksportēts arī uz Eiropas Savienības valstīm, tostarp Rietumeiropu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!