Foto: Publicitātes foto

Laikā, kad viens autoražotājs pēc otra ziņo par pilnīgu pāreju uz elektrifikāciju, japāņu autoražotājs "Mazda" savam lielākajam modelim "CX-60" ieviesis visai jaudīgu dīzeļa dzinēja modifikāciju, no kādām atsakās pat dīzeļauto citadeles Vācijas ražotāji – japāņu apvidnieks ieguvis 3,3 litru dīzeļmotoru ar sešiem cilindriem.

Rindas sešcilindru dīzeļdzinējs "Skyactiv-D" izgatavots uz jau pazīstamā 2,2 litru četrcilindru agregāta bāzes. Šim motoram bāzes versijā ir 200 zirgspēku jauda un tas ir pieejams "Mazda CX-60" versijā ar tikai aizmugurējo riteņu piedziņu. Pēc autoražotāja datiem, šādā versijā automobilis vidēji patērē piecus litrus dīzeļa uz 100 km.

Tomēr šim dīzeļmotoram pievienojot 48 voltu starteri-ģeneratoru "M Hybrid Boost" un nelielu akumulatoru (0,33 hWh), "Mazda" radījusi vieglo hibrīdu "e-Skyactiv D". Šādā apvienojumā spēka agregāts attīsta 254 zirgspēku jaudu un 550 ņūtonmetru griezes momentu, kas ļauj masīvajam apvidniekam no vietas līdz 100 km/h paātrināties 7,4 sekundēs un maksimāli sasniegt 220 km/h.

Ir teiciens, ka darba tilpuma nevar būt par daudz, un "Mazda" inženieri, izstrādājot jaunus dzinējus, šķiet, sekojuši tieši šādai filozofijai. Jāteic gan – ar vienu svarīgu piebildi: jaunā "CX-60" dzinēji izceļas ar ārkārtīgi augstu lietderības koeficientu, proti – šo spēka agregātu termiskais lietderības koeficients labvēlīgos apstākļos sasniedz pat 40 procentus. Tā kā iekšdedzes dzinējiem šis rādītājs parasti ir ap 20 procentiem, japāņu rezultāts ir īpaši iespaidīgs.

Turklāt lielāks tilpums automātiski nenozīmē lielu degvielas patēriņu. Studijas "RJ76 Films" raidījuma "Tavs Auto TV" testa braucienā vidējais degvielas patēriņš pilnpiedziņas versijai bija 5,4 litri dīzeļa uz 100 km, tas ir tikai par 0,2 litriem uz 100 km vairāk nekā sola pats ražotājs. Tiesa, braukšana ar šo auto bija nevis pa Latvijas ceļiem, bet Spānijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!