Foto: Kadrs no video

80 gadu vecumā pēc īsas hospitalizācijas mūžībā aizgājis viens no leģendārākajiem Dakaras rallija braucējiem, nīderlandiešu pilots Jāns de Rojs, paziņojusi ģimene.

“Pēc īsas slimības mūsu tēvs, vīrs un vectēvs mierīgi aizmidzis mūža miegā un atkal ir kopā ar savu mūža mīlestību Anniju. 65 gadus savas dzīves viņš bija veltījis savai transporta kompānijai “De Rooy”, kas pērn atzīmēja simto jubileju,” teikts ģimenes izplatītajā paziņojumā.

Jāns de Rojs pirmoreiz Parīzes-Dakaras rallijā uzvarēja 1987. gadā, startējot smago automašīnu konkurencē ar “DAF Turbo Twin II” automašīnu, un ielika pamatus Nīderlandes ekipāžu panākumiem šajā smagajā sacīkstē.

De Roju ģimenes uzņēmums bija viena no vadošajām transporta firmām Eindhovenas reģionā. To izveidoja Jāna tēvs Grāds, un dēls pārņēma tās vadību 1965. gadā, būdams 22 gadus vecs. Jāns de Rojs sāka ar 14 smagajām automašīnām, šobrīd uzņēmumā strādā jau 400 transporta vienības.

80. gados de Roju uzņēmums sāka būvēt smagās mašīnas tuksneša rallijreidiem, un 1987. gadā izcīnīja pirmo uzvaru ar jau pieminēto “DAF” markas automobili, kas bija aprīkots ar diviem dzinējiem un sasniedza tūkstoš zirgspēku jaudu. Tā gada Parīzes-Dakaras rallijreidā de Roja ekipāža kopējā klasifikācijā ieņēma 11. vietu, apsteidzot veselu rindu vieglo automobiļu.

Savu pēdējo Dakaras ralliju Jāns de Rojs aizvadīja 2009. gadā, jo nespēja pieņemt sacensību pārcelšanos no Āfrikas uz Dienvidāfriku; viņa tradīciju turpināja dēls Žerards, kurš kopš 2010. gada vada de Roju transporta kompāniju kopā ar māsu Anneki.

Pēdējos gados Jāns de Rojs dzīvoja noslēgtu dzīvi Midlebērā kopā ar dzīvesbiedri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!