Foto: DELFI Reporter
Starptautiskā Motosporta federācija (FIM) vēlētos 2014.gadā vienu no spīdveja ''Grand Prix'' izcīņas posmiem Rīgā, aģentūrai BNS pastāstīja biedrības ''Speedway Grand Prix of Latvia'' valdes loceklis Vladimirs Ribņikovs.

Pēc triju gadu pārtraukuma 2013.gadā Daugavpils mototrekā atkal risināsies Latvijas ''Grand Prix'' (GP), un šis pasākums notiks gadā, kad Latvijas spīdvejs atzīmēs 50 gadu jubileju. Līgums par vienu no GP posmiem, kas paredzēts 17.augustā, ar rīkotājiem noslēgts uz vienu gadu. ''Tas ir liels panākums, jo tiesības ieguvām lielā konkurencē. Gribētāju bija un joprojām ir daudz,'' sacīja Ribņikovs.

Spīdveja GP piedalās pasaules spēcīgākie braucēji, kas šogad sacenšas 12 posmos, kas risinās sestdienu vakaros un cīnās par vecākā kopš 1936.gada pasaules čempiona nosaukuma motosportā. 2012.gadā septiņi posmi risinās trijās valstīs, kuru krastus apskalo Baltijas jūra, – trīs Polijā un pa diviem Zviedrijā un Dānijā. Pa vienam posmam rīko Jaunzēlande, Čehija, Horvātija, Itālija un Lielbritānija. 6. oktobrī Toruņas mototrekā Polijā izšķirsies galīgais vietu sadalījums šāgada pasaules čempionātā.

Latvijā GP posmi jau notika no 2006. līdz 2009.gadam, taču Daugavpilij ir finansiāli smagi rīkot sacensības katru gadu, bija spiests atzīt Ribņikovs.

''FIM ļoti interesē Rīga, kādēļ Latvijai būtu izdevīgi iegūt tiesības uz GP katru gadu. Ja pēc 2013.gada sacensībām Daugavpilī 2014.gadā tādas notiktu Rīgā, tad automātiski Daugavpils būtu tiesības uz posmu 2015.gadā, un pārmaiņus tāpat tālāk,'' klāstīja Ribņikovs. ''Rīgai ir liela priekšrocība, jo tai ir lidosta, kuras Daugavpilij nav, bet uz GP posmiem apmēram 50 procentu skatītāju ierodas no citurienes.''

Ribņikovs arī pastāstīja, ka jau sāktas sarunas ar dažādām organizācijām, arī Latvijas valdību. Viņš nesaskata lielas problēmas, jo Ķegumā pēc diviem gadiem paredzētas vēl vienas lielas motosporta sacensības ‒ nozīmīgākais 2014.gada pasākums pasaulē motokrosā – Nāciju motokross. ''Mēs neesam konkurenti. Tie tomēr ir dažādi motosporta veidi, turklāt tie nenotiks vienā laikā,'' sacīja Ribņikovs.

Sacensību norises vietai Rīgā tiek izskatīti divi varianti. Pirmais ir Biķernieku bāzes mototreks, kam visu nepieciešamo augstākā līmeņa sacensībām būtu iespējams sagādāt, bet otrs variants ir spīdveja ceļa izveidošana ''Daugavas stadionā".

Rīgā pirmās spīdveja sacensības Biķernieku mototrekā notika 1976.gada oktobrī, bet no 1979. līdz 1991.gadam Rīgai bija sava komanda PSRS čempionāta pēc līmeņa zemākajā pirmajā līgā. Aizvadītajos 18 gados Biķerniekos notikušas tikai divas spīdveja sacensības, tomēr pēdējās no tām – Daugavpils komandas un Krievijas klubu izlases mačs 2002.gada septembrī – pulcēja vairāk nekā 2000 skatītāju, vairāk nekā uz ''Rīgatrans'', vēlāk ''Ceļinieka'' mačiem PSRS pirmajā līgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!