Foto: AP/Scanpix

Uzvaru pasaules motošosejas čempionāta prestižākās klases "MotoGP" sezonas noslēdzošajā posmā, kas risinājās Spānijas pilsētā Valensijā, svētdien izcīnīja jau iepriekš par divkārtēju čempionu kronētais spānis Marks Markess no "Repsol Honda" komandas, uzstādot jaunu rekordu vienā sezonā gūto uzvaru skaita ziņā.

Iepriekš 12 uzvaras vienas sezonas gaitā bija izdevies iekrāt austrālietim Maikam Dūenam, kurš to paveica 1997.gadā. Pagājušajā posmā Malaizijā spānis šo rādītāju atkārtoja, bet nu ar savu 13.panākumu šosezon uzstādījis jaunu rekordu.

Sacensību finišā Markess par 3,516 sekundēm apsteidza leģendāro itāli Valentīno Rosi no "Movistar Yamaha" komandas, bet trešais 14,040 sekundes nopakaļus bija uzvarētāja komandas biedrs un tautietis Danijs Pedrosa.

Rosi tādējādi izcīnīja otro vietu sezonas kopvērtējumā, bet "Honda" otro reizi pēc kārtas tika pie Konstruktoru kausa.

Pirms tam oktobra beigās Markess ieguva savu 13."pole position" šosezon, tādējādi labojot rekordu, kas iepriekš piederēja Dūenam un citam austrālietim Keisijam Stouneram.

Markess pērn kļuva par visu laiku jaunāko pasaules čempionu, bet šogad titulu viņš bija nodrošināja jau vairākus posmus pirms sezonas beigām. Šīs sezonas ievadā Markess uzvarēja pirmajās desmit sacīkstēs pēc kārtas.

Pasaules čempionāta kopvērtējumā pēc visiem 18 posmiem Markess iekrāja 362 punktus, bet otrajā vietā ar 295 punktiem ierindojās Rosi. Viņam 32 punktus zaudēja "Movistar Yamaha" komandas spāņu braucējs Horhe Lorenso, bet Pedrosa palika ceturtais ar 246 punktiem.

Citviet svētdien Valensijā pasaules čempiona titulu "Moto3" klasē nodrošināja Markesa brālis Alekss Markess. Šī ir pirmā reize pasaules motošosejas čempionāta vēsturē, kad vienā sezonā divu klašu čempionu titulus izcīna brāļi, turklāt šosezon visās trīs klasēs čempionu godā tika celti spāņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!