Pēdējā laikā arī Latvijas televīzijas, sekojot citzemju pieredzei, uzsākušas intelektuālo spēļu raidīšanu. Spriežot pēc tā, ka spēles tiek rādītas gandrīz vislabākajos raidlaikos, skatītāju atsaucība ir liela. Arī es tās esmu iecienījis un neslēpšu, ka vislabāk man iet pie sirds “Prāta banka”. Kaut vai tāpēc, ka tajā, spēles dalībniekam ar, maigi izsakoties, ne pārāk spožām prāta spējām, visgrūtāk tikt pie kaut cik vērā ņemamas naudas summas. Ar to gribu paskaidrot, kāpēc virsrakstā pieminētā tieši šī spēle.
Skatoties gan “Prāta banku”, gan “Gribi kļūt miljonārs?”, gan “Zini vai mini” nevar nepamanīt uzkrītošu politiska rakstura jautājumu iztrūkumu. Protams, var saprast raidījumu veidotājus, kuri grib izklaidēt skatītāju, ļaujot aizmirst tās politiskās draņķības, kuras aumaļām plūst no televizora ekrāna ziņu pārraidēs. Tomēr par spīti tam, atļaušos piedāvāt dažus jautājumu un atbilžu variantus, kur pareizo atbilžu noteikšanai gan īpašas zināšanas politikā nav nepieciešamas.

Kuram no šiem politiķiem pieder izšķirošais vārds nozīmīgu Latvijas politisko lēmumu pieņemšanā? Atbilžu varianti:
A. Vairai Vīķei-Freibergai
B. Eināram Repšem
C. Ingrīdai Ūdrei
D. Džordžam Bušam

Kurš no politiķiem, kurus potenciāli varētu vainot “Latvijas nozagšanā” ir vistālāk no Latvijas tiesību sargājošo organizāciju acīm? Vārda burtiskajā nozīmē.
A. Jānis Naglis
B. Andris Šķēle
C. Ojārs Kehris
D. Māris Gailis

Kurš no šiem politiķiem vēl nav paguvis pasildīt cietuma nāras?
A. Armands Stendzenieks
B. Alfrēds Rubiks
C. Valdis Krisbergs
D. Andris Šķēle

Kuru no šiem cilvēkiem vismazāk var vainot starpnacionālā naida kurināšanā Latvijā?
A. Juri Dobeli
B. Borisu Cilēviču
C. Efraimu Zurofu
D. Osamu bin Ladenu

Kāda izglītība nepieciešama, lai “profesionāļu” valdībā kļūtu par premjera vietnieku?
A. Augstākā
B. Vidējā
C. Pamata
D. Izglītībai nav nozīmes, svarīga ir politiskā piederība

Kurš no šiem izdomātajiem tēliem nav kāda Latvijas politiķa neoficiāla iesauka?
A. Marsietis
B. Ulbrokas Betmens
C. Mazs meža dīvainītis
D. Godīgs politiķis

Algu paaugstināšana dažādām strādājošo kategorijām ir viena no pašreizējās valdības prioritātēm. Kādām strādājošo kategorijām alga tika palielināta vispirms?
A. Medmāsām
B. Skolotājiem
C. Policistiem
D. Ministriem

Kurš no šiem cilvēkiem vai faktoriem vismazāk ietekmē valdību stabilitāti Latvijas politiskajā dzīvē?
A. Aivars Lembergs
B. Sarmīte Elerte
C. Valērijs Kargins
D. Valdības kļūdas un vājais darbs

Līdzīgus jautājumus un atbildes acīmredzot var sagudrot bez gala, jo Latvijas politiskā dzīve ir visai tālu no kaut kādas loģiskas pilnības, ja tādu vispār iespējams sasniegt. Taču, raugoties daudzajās nejēdzībās, dažkārt pārņem izmisums, kuru visvieglāk pārvarēt, pieņemot, ka tā kā ir, tā arī jābūt. Ka politika ir netīra lieta, ka tā ir otra senākā profesija utt. Interesanti, ka šos, no politiskās teorijas viedokļa, pilnīgi absurdos viedokļus, popularizē paši politiķi. Acīmredzot, viņiem tā ir ērtāk, jo godīgs politiķis, vismaz Latvijas politiskajā arēnā, visticamāk tiktu uztverts drīzāk kā klauns, nevis nopietns cilvēks, kura vārdos der ieklausīties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!