Šajā nedēļas nogalē Spa trasē Beļģijā turpināsies FIA pasaules rallijkrosa čempionāta sezona, notiekot sezonas sestajam un septītajam posmam "Benelux World RX of Spa-Francorchamps". Vienlaicīgi FIA Eiropas rallijkrosa čempionāta "Euro RX1" klases ietvaros startēs latvietis Jānis Baumanis, kuram šis būs sezonas noslēdzošais posms.

Leģendārā Spa-Frankošampas trase Beļģijā ir viena no autosporta līdzjutēju visiemīļotākajām trasēm pasaulē, kas vietu fanu sirdīs radusi jau kopš 1950. gada, kad šeit norisinājās Formula 1 pasaules čempionāta pirmās sezonas posms. Tikmēr "World RX" pasaules čempionāts Spa trasē pirmo reizi viesojās 2019. gadā un jau vēlreiz, jau ar pirmajiem braucieniem, iemantoja kā fanu, tā pilotu mīlestību. Toreiz sacensībās uzvarēja Timurs Timerzjanovs, kurš finālbraucienā pārspēja Andreasu Bakerudu un Joni Vīmanu. Covid-19 pandēmijas iespaidā 2020. gada posms Beļģijā tika atcelts, bet ātrākie rallijkrosa braucēji Spa atgriezās pērn, kad savu kārtējo uzvaru izcīnīja Johans Kristofersons. Uz goda pjedestāla kāpa arī viens no sezonas līderiem Kevins Hansens un Kristians Sābo.

Spa rallijkrosa trase ir 913 metrus gara un tā ietver pasaulslavenos "Eau Rouge" un "Raidillon" līkumus. Tāpat saistoša ir apļa pēdējā sekcija, kur paralēli džokeraplim izveidots plašs 180 grādu līkums ar grunts segumu, turklāt – tas ir ar ovāla tipa trašu virāžas profilējumu, ļaujot to izbraukt pa dažādām trajektorijām, kas savukārt veicina aizraujošu notikumu attīstību trasē. Turklāt, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, tieši grunts sekcija šosezon padarīta mazāk abrazīva (tātad slidenāka), ļaujot skatītājiem ar nepacietību sagaidīt sāncensību un sānslīdes trasē.

Šī gada jaunajām elektriskās ēras "RX1e" rallijkrosa automašīnām vislabāk pielāgojies četrkārtējais pasaules rallijkrosa čempions Johans Kristofersons. Zviedru sportists rūtaino finiša karogu sasniedzis visos piecos līdz šim notikušajos World RX posmos, lai gan jāsaka, Portugālē svētdien notikušajā posmā "Kristoffersson Motorsport" komandas braucējs saņēma sodu un tika atbīdīts uz pēdējo pozīciju.

Kristofersons Beļģijā noteikti centīsies atgriezties uz uzvarētāja takas, tomēr sportiski noskaņoti ir arī "Hansen World RX Team" braucēji – Timijs un Kevins Hanseni. Lai gan viņi allaž bijuši ātri trasē, ātrumu pārvērst augstvērtīgā rezultātā ne vienmēr izdevies, kamdēļ kopvērtējumā abi brāļi ierindojas vien trešajā un ceturtajā pozīcijā, no līdera atpaliekot par attiecīgi 25 un 29 punktiem. Vistuvāk Kristofersonam pēc pieciem posmiem ir esošā čempiona komandas biedrs norvēģis Ole Kristians Veibijs, kurš tikai šogad atgriezies rallijkrosa apritē pēc vairākiem rallijā pavadītiem gadiem.

Sezona kā pa kalniem iesākusies abiem "CE Dealer Team" komandas braucējiem Niklasam Gronholmam un Klārai Andersonei, tomēr iepriekšējo sacensību svētdienas posmā abiem beidzot padevās augstvērtīgs finišs – soms Gronholms guva pirmo uzvaru sezonā, savukārt Andersone pirmo reizi karjerā kāpa uz pasaules čempionāta goda pjedestāla. Cīņā par finālu noteikti iejauksies arī trešais Kristofersona komandas pilots Gustavs Bergstroms un pieredzējušais vācietis Renē Mjunihs ("All-Inkl Münnich Motorsport").

Beļģijas Spa trasē vienlaicīgi norisināsies arī FIA Eiropas rallijkrosa čempionāta Euro RX1 klases sezonas noslēdzošais, piektais posms, kurā uz starta stāsies arī Latvijas autosportists Jānis Baumanis. Lai arī zviedrs Antons Marklunds jau Portugālē nodrošināja Eiropas čempiontitulu, Baumanis ar čempionāta kopvērtējumā izcīnītiem 58 punktiem ierindojas otrajā vietā. Baumanim gan cieši seko beļģis Enzo Ide, kurš atpaliek vien nieka 3 punktus, bet vēl 10 punktus tālāk aizmugurē atrodas norvēģis Siverts Svardāls. Baumanim gan Spa trase līdz šim ir bijusi gana veiksmīga – 2019. gadā sasniegts "World RX" fināls, bet pērn izcīnīta trešā vieta "Euro RX1" čempionāta posmā.

Tāpat nedēļas nogalē norisināsies arī FIA "RX2e" sacensību sezonas ceturtais posms. Šajā ieskaites klasē visi dalībnieki sacenšas ar identiskām elektromašīnām, bet sezonas kopvērtējuma līderpozīcijā izvirzījies jaunais beļģu talants Viktors Vrankss, kurš izcīnījis uzvaras sezonas pirmajos divos posmos, bet Rīgas posmā finišēja trešajā vietā. Deviņu punktu attālumā seko Īzaks Sjokvists un Nils Andersons, kuri noteikti centīsies samazināt deficītu līdz Vranksam.

Notikumiem trasē un ārpus tās visērtāk sekot līdzi FIA pasaules rallijkrosa čempionāta nodrošinātajā RX+ straumēšanas platformā, kur bez visu braucienu tiešraidēm iespējams vērot arī braucēju on-board kameru video, kā arī dažādus sižetus un intervijas no dalībnieku parka un pirmsstarta zonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!