Foto: EPA/Scanpix/LETA
Katarietis Nasers Al-Atija ("Toyota Gazoo") pirmdien Saūda Arābijā izcīnīja uzvaru rallijreida "Dakara" otrajā posmā vieglo automašīnu klasē, kamēr motociklu ieskaitē ātrākais bija ASV sportists Meisons Klains, izvirzoties vadībā arī kopvērtējumā.

589 kilometrus garajā posmā, no kuriem 431 kilometrs bija ātrumposmi, ātrākais bija Al-Atija, kurš finišēja pēc piecām stundām un 26 sekundēm.

Viņš par 14 sekundēm apsteidza nīderlandieti Eriku van Lonu ("Overdrive") un par piecām minūtēm un piecām sekundēm - kopvērtējuma līderi Spānijas autosportistu Karlosu Sainsu senioru.

14 reizes šajās sacensībās uzvarējušais francūzis Stefans Peteransels ("Audi") no posma uzvarētāja atpalika par vairāk nekā pusstundu, prologa uzvarētājs Zviedrijas autosportists Matīass Ēkstrems - par vairāk nekā 37 minūtēm, bet francūzis Sebastjans Lēbs ("Bahrain Raid Xtreme") - par vairāk nekā stundu un 26 minūtēm.

Kopvērtējumā Sainss par divām minūtēm un 12 sekundēm apsteidz Al-Atiju un par 24 minūtēm un 55 sekundēm - francūzi Matjē Seradori ("Century Racing Factory").

"Tas bija īstais laiks uzbrukt un nobraukt labu posmu," sacīja Al-Atija.

"Diena nebija viegla. Bija daudz akmeņu, un navigācija nebija viegla. Mums sākumā bija pārdurta riepa, bet pēc tam akmeņainajās vietās centāmies būt ļoti uzmanīgi. Smiltis mēs braucām uz pilnu ātrumu, un esmu diezgan laimīgs," teica posma uzvarētājs.

Savukārt Lēba cerības iegūt pirmo Dakaras rallijreida uzvarētāja titulu pēc šī posma, ko viņš raksturoja kā "automašīnas avāriju", nav īpaši lielas.

"Viss ātrumposms bija elle," sacīja Lēbs, izkāpjot no savas automašīnas, kurai nebija trieciena laikā norautā dzinēja pārsega.

"Braukšana bija pilnīgi neinteresanta, lēni braucot pa akmeņiem un cenšoties šķērsot tos bez pārdurtām riepām, taču mums bija trīs cauras riepas.

"Mēs darījām visu, lai brauktu lēni, bet neko nevarējām darīt, jo posms nepavisam nebija piemērots tādai automašīnai kā mūsējai," piebilda Lēbs.

Deviņkārtējais pasaules rallija čempions, kurš pagājušajā gadā finišēja otrajā vietā, kopvērtējumā tagad atrodas 31.vietā un no līdera atpaliek vienu stundu 21 minūti.

Klains (KTM) par spīti saņemtajam divu minūšu sodam uzvarēja motobraucēju konkurencē, distanci veicot piecās stundās 23 minūtēs un četrās sekundēs.

Viņš par minūti un deviņām sekundēm pārspēja Vācijas pilotu Sebastianu Bīleru ("Hero") un par minūti un 13 sekundēm - amerikāni Skaileru Hovsu ("Husqvarna").

Uzvarētājs skaidroja, ka lielāko dienas daļu viņš tikai sekoja citiem braucējiem un vadībā izvirzījās tikai posma beigu daļā.

Līdzšinējais kopvērtējuma līderis amerikānis Rikijs Brebeks spēja sasniegt vien 15. ātrāko laiku, uzvarētājam zaudējot piecas minūtes un 35 sekundes.

Arī kopvērtējumā vadībā izvirzījies Klains, kurš par minūti un 41 sekundi apsteidz austrālieti Tobiju Praisu (KTM) un par divām minūtēm un trim sekundēm - spāni Joanu Barredu Bortu ("Monster Energy").

Klains pagājušā gada sacensībās ieņēma devīto vietu.

Šī gada rallijreidā "Dakara" ir jāveic 8549 kilometri 15 sacīkšu dienu laikā, ieskaitot četru dienu braukšanu pa vēl neizpētītām Rub el-Hāli jeb Tukšā kvartāla tuksneša kāpām.

Ceļā Sarkanās jūras krastā 2022.gada pēdējā dienā devās aptuveni 790 motobraucēji, autobraucēji un stūrmaņi. Rallijreids finišēs Saūda Arābijas austrumu pilsētā Dammamā 15.janvārī.

"Dakaras" rallijreids norisinās 45.reizi, un ceturto reizi pēc kārtas tas notiek Saūda Arābijā. Pērn "Dakaras" rallijreidā vieglo automašīnu klasē uzvarēja katarietis Nasers Al-Atija ("Toyota"), bet motociklu ieskaitē uzvaras laurus plūca Lielbritānijas motosportists Sems Sanderlends ("GasGas").

Rallijreids no 1979. līdz 2007.gadam 29 reizes norisinājās Āfrikā. 2008.gadā tas drošības iemeslu dēļ tika atcelts, bet jau nākamajā gadā tas debitēja Dienvidamerikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!