Foto: unsplash.com
Lietoto auto tirdzniecība Latvijā notiek pilnā sparā, un tev kā potenciālajam pircējam ir svarīgi rūpīgi izvērtēt, vai noskatītie vieglie auto ir tava ieguldījuma vērti. Tieši tādēļ pirms lietotas automašīnas iegādes dodamies testa braucienos. Kā pareizi organizēt veiksmīgu testa braucienu un kam brauciena laikā pievērst uzmanību? Ar 10 vērtīgiem ieteikumiem iepazīsties turpinājumā!

1. Sarunā kompanjonu testa braucienam

Draugs, paziņa vai ģimenes loceklis būs lielisks kompanjons, dodoties testa braucienā. Lietoti auto var slēpt kādu niķi un stiķi, ko Tu pats, esot pie stūres un koncentrējoties uz braukšanas procesu, vari nepamanīt, bet blakussēdētājs var piefiksēt un pabrīdināt Tevi.

Tāpat līdzbraucējs var veikt Tavu domu un piefiksēto faktu pierakstus, kā arī būt par Tavu atbalsta plecu un "skatu no malas".

Ja ar auto paredzēts braukt Tavai sievai, vīram, partnerim vai bērnam, ir svarīgi dot arī viņiem iespēju piesēsties pie stūres testa brauciena laikā un sajust – vai šis ir vai nav viņiem piemērots auto.

2. Saproti, ko tu gaidi no sava auto

Izveido sarakstu ar vēlmēm un vajadzībām, kuras tavam jaunajam automobilim ir jāapmierina. Vai komforts ir tava prioritāte? Varbūt ir svarīgi, lai auto būtu uzticams arī sarežģītos laika apstākļos?

Sarakstam pievieno arī tehniskās un vizuālās īpašības (gan auto ārējam korpusam, gan salonam), ko gaidi no automašīnas, lai apskates un testa brauciena laikā varētu piefiksēt, cik ļoti transporta līdzeklis atbilst tavām vēlmēm un vajadzībām.

3. Izplāno maršrutu

Izpēti un izveido testa brauciena maršrutu – īpaši svarīgi to ir izdarīt, ja braucienam izvēlēti mazlietoti auto, kas atrodas pilsētās, kuras tu nepārzini.

Plānojot maršrutu, veido to tā, lai būtu iespēja izbraukt pa pilsētu (vairākkārtēja apstāšanās un braukšanas uzsākšana), lielceļu (ātrums 90+ km/h), līdzeniem asfalta un grumbuļainiem zemes ceļiem. Brauciena laikā piefiksē, vai nav dzirdami savādi trokšņi un aizdomīga vibrācija.

Foto: Pexels.com

4. Nesteidzies pamest stāvlaukumu

Pirms došanās pašā testa braucienā, nekautrējies pavadīt vairāk laika stāvvietā, lai rūpīgi izpētītu auto interjeru un eksterjeru. Tāpat arī:

  • vairākkārt iekāp/izkāp no auto un sajūti, vai šis process ir ērts, vai auto nav pārāk augsts vai zems;

  • izpēti mazlietotas automašīnas aksesuārus, lai tie nenovērstu tavu uzmanību brauciena laikā;

  • pārbaudi, vai, sēžot piesprādzējies, vari ērti aizsniegt radio, ventilācijas sistēmu, sēdekļa un spoguļu kontroles pogas un kloķus bez vajadzības liekties uz priekšu;

  • sajūti, vai pedāļi un krēsla režīmi ir tev ērti;

  • vispirms pārbaudi auto kondicionieri, pēc tam siltumu, lai redzētu, cik ilgs laiks nepieciešams, lai ventilācijas sistēma sāktu pūst maksimāli siltu gaisu;

  • atver/aizver logus, lūku, jumtu (ja tas ir kabriolets);

  • pievērs uzmanību, cik ērti ir aizsniedzami un lietojami auto aksesuāri, ko tu izmanto ikdienā – gaismas, krūzīšu turētājs, saules aizsegi u.tml.;

  • izjautā pārdevēju par citām auto fīčām.

Visbeidzot – pārbaudi, cik degvielas ir bākā. Tu nevarēsi pilnvērtīgi pievērsties braucienam un auto testēšanai, ja uztrauksies par to, ka nepietiks degvielas, lai atbrauktu atpakaļ.

5. Brauc reālistiski

Pārbaudi, kā auto uzvedas, kad "uzdod gāzi", sabremzē, apdzen un maini joslas. Ja esi izvēlējies automātu, pavēro, cik gludi un ātri pārslēdzas ātrumi. Esot uz šosejas un braucot lielā ātrumā, ieklausies, kāda skaņa rodas no pretvēja – vai ir svilpšana vai dūkšana, kas tevi varētu kaitināt?

6. Izvērtē, cik paklausīgs ir auto

Vai stūre ir ērta un jutīga? Vai tā neķeras, vai griežas viegli? Cik viegli auto iekļaujas asos līkumos? Cik viegli auto tev pakļaujas, nogriežoties krustojumā pa labi un pa kreisi?

Foto: Pexels.com

7. Pārbaudi bremzes

Atrodi droši vietu, piemēram, tukšu stāvlaukumu vai skrejceļu, kur pārbaudīt, kā strādā bremzes, cik jutīgas tās ir. Pirms šīs testa daļas pabrīdini savus līdzbraucējus, lai viņi var sagatavoties straujas bremzēšanas radītajam triecienam.

Testa laikā pārbaudi gan lēzeno, gan straujo bremzēšanu – vai ABS darbojas, kā nākas? Vai auto sarāva uz vienu pusi? Vai pedālis bija jāiespiež līdz grīdai, lai sabremzētu auto?

8. Noparkojies

Brauciena laikā izmēģini, cik pakļāvīgs ir auto un cik viegli ir to noparkot paralēli citam auto. Tas sniegs ieskatu par potenciālajām aklajām zonām un auto kustības amplitūdu, ar ko būs jāsadzīvo ikdienā pēc mašīnas iegādes.

9. Izbrauc ar auto vēlreiz

Sarunā ar pārdevēju iespēju veikt vēl vienu testa braucienu diennakts tumšajā laikā, lai pārbaudītu auto apgaismojumu.

C:\Users\SantaK\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\4-mazlietoti auto.jpg

Foto: Pexels.com

10. Nesasteidz procesu

Labs testa brauciens var aizņemt pat 30 minūtes un vairāk, tāpēc nesteidzies. Galu galā, Tev jāpieņem lēmums par lielu ieguldījumu, un tieši testa brauciens ir tas, kas palīdz saprast, vai auto ir Tev piemērots.

Atgriežoties stāvlaukumā, veic novērojumu pierakstus – tas palīdzēs salīdzināt šo ar citiem transporta līdzekļiem, ja Tev acīs ir iekrituši vairāki mazlietoti auto, kā arī būs vieglāk aprunāties ar mehāniķi tehniskās pārbaudes laikā.

Kur atrodami auto sludinājumi Latvijā?

Esi izķemmējis Facebook grupas un tipiskos sludinājumu portālus, bet neviens auto nav iekritis sirdī? Ieskaties Andelemandele.lv! Arī šeit atrodami mazlietoti auto labā un teicamā stāvoklī par izdevīgām cenām. Nekavējies, kas zina, varbūt tieši šeit atrodams Tavs sapņu auto!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!