Sestdien, 28. janvārī, kāds autobraucējs uz Liepājas šosejas, pie Grobiņas, videoreģistratorā iemūžinājis skatu, kā pretī traucas viscaur baltā dūmu mutulī ieskauts kravas automobilis.

Kā redzams aculiecinieka video, dūmojošais kravas auto brauc pa šosejas malu ar ieslēgtām avārijas gaismām un aiz viņa ir izveidojies pamatīgs sastrēgums. Ņemot vērā, ka dūmu mutulis pārklājis šoseju visā platumā, arī pretī braucošie piestāja šosejas malā, lai kūpošais smagais auto pabrauc malā un dūmi izklīst.

Visticamāk, kravas automobilis deg nevis ar atklātu liesmu, bet tam ir sabojājies dīzeļmotors, patstāvīgi joņojot ar maksimāliem apgriezieniem (t.s. dīzeļdzinēja "runaway"), un šoferis cenšas nokļūt līdz tuvākajam stāvlaukumam.

Dīzeļmotora patstāvīga joņošana notiek, ja tam ir kādi mehāniski bojājumi (piemēram, izdiluši virzuļu gredzeni), un tas piesūc eļļu vai dīzeļdegvielu, kas kompresijas rezultātā detonē. Šādi ar maksimāliem apgriezieniem joņojošs motors apstājas tad, kad tam izjūk iekšējais mehānisms.

Patstāvīgi joņojošu dīzeļmotoru vienkārši ar aizdedzes izslēgšanu apturēt nevar. Tam līdz tikai gaisa ieplūdes nobloķēšana, kas šādam kūpošam motoram, kurš ir uz izjukšanas robežas, varētu arī nebūt viegls uzdevums, tomēr der arī ugunsdzēšamais aparāts, kā saturu pūš ieplūdes sistēmā, liedzot tai skābekli. Savukārt ja auto ir aprīkots ar manuālo pārnesumkārbu, tad, turot bremzes, var ieslēgt zemākajā pārnesumā, piemēram, 5. vai 6., un atlaist sajūga pedāli, kas strauji samazinās motora apgriezienus.

Noskaties arī video, kā pašrocīgi var apturēt dīzeļmotora patstāvīgo joņošanu:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!