Latvijas rallijkrosa braucējs Jānis Baumanis no STARD komandas svētdien Norvēģijā izcīnīja ceturto vietu pasaules čempionāta piektā posma finālā prestižākajā "SuperCar" klasē.

Sestdien pirmajā braucienā Baumanis uzrādīja tikai 16. laiku starp 17 braucējiem, jo jau sava brauciena pirmajā līkumā cieta sadursmē. Viņa spēkrats bija pamatīgi cietis, tomēr latvietis turpināja braucienu, kuru gan noslēdza apli aiz pārējiem. Savukārt otrajā kvalifikācijas kārtā latvietis bija ātrākais savā braucienā, bet kopējā ieskaitē uzrādīja ceturto ātrāko laiku, kas kopvērtējumā ļāva izrāpties no pēdējās vietas un pacelties uz desmito.

Svētdien trešajā braucienā viņš uzrādīja 11. rezultātu un joprojām bija uz divpadsmitnieka robežas. Savukārt ceturtajā braucienā viņš bija devītais, bet summā ar 134 punktiem ieņēma desmito pozīciju.

Kvalifikācijā ar 189 punktiem uzvarēja soms Niklass Grenholms, kurš bija ātrākais trīs no četriem braucieniem.

Pirms izšķirošajiem braucieniem sākās pamatīgs lietus, kā rezultātā pusfināla starts bija ļoti haotisks. Baumanis jau pirmajā aplī devās Džokera aplī, kurā tika nedaudz nostumts malā, bet trasē viņš atgriezās ceturtajā vietā. Turpinājumā latvietis pacietīgi bija aiz nīderlandieša Kevina Abringa un krieva Timura Timerzjanova, gaidīdams labāko izdevību.

Pēdējā aplī Latvijas pilots apdzina savu bijušo komandas biedru Timerzjanov un finišēja trešais, kas deva vietu finālā. Pārliecinošu uzvaru braucienā svinēja soms Niklass Grenholms, bet otrais bija Abrings.

Baumanis finālā uzreiz pēc starta devās Džokera aplī, kurā centās apdzīt savus konkurentus, taču nesekmīgi un trasē atgriezās sestajā pozīcijā. Priekšpēdējā aplī Baumanis apdzina no Džokera izbraukušo nīderlandieti Kevinu Abringu, kurš pirms tam bija līderpozīcijā.

Pēdējā aplī Baumanis nopietni apdraudēja soma Niklasa Grenholma trešo pozīciju, tomēr līdz pjedestālam neaizsniedzās, finišēdams ceturtais.

Uzvaru svinēja zviedrs Antons Marklunds, otrais bija viņa tautietis Kevins Hansens, trešo vietu ieņēma Grenholms, ceturtais bija Baumanis, piektajā pozīcijā finišēja Abrings, bet sestais bija brits Laiems Dorens.

Pusfināli un fināls notiks vēlāk sestdien, tos tiešraidē translējot Latvijas Televīzijas 7. kanālam.

Pasaules čempionāta kopvērtējumā pēc četriem posmiem līderis ar 88 punktiem ir zviedrs Timijs Hansens, kuram ar 84 punktiem seko brālis Kevins. Tikmēr trešo vietu ar 77 punktiem ieņem norvēģis Andrēass Bakerūds, bet Baumanis ar 62 punktiem atrodas ceturtajā pozīcijā, kamēr piektais ar 61 punktu ir krievs Timurs Timezjanovs. Savukārt Reinis Nitišs ar dalību vienā posmā iekrājis piecus punktus un atrodams 18. pozīcijā.

Pasaules čempionātā šogad kopumā būs desmit posmi, no kuriem devītais septembrī notiks Biķernieku trasē. Salīdzinot ar iepriekšējo sezonu, seriālu pametušas vairākas rūpnīcas komandas, kā arī iepriekšējo gadu vadošie piloti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!