Foto: DELFI

Latvijas autosportists Reinis Nitišs nav pārliecināts, vai konkurenti bija vāji, tomēr secina, ka šosezon viņš Eiropas čempionātā rallijkrosā "Super 1600" klasē bijis pārliecinoši labāks pār konkurentiem.

Kā ziņojām, 17 gadus vecais Nitišs šāgada Eiropas čempiona titulu nodrošināja svētdien, turklāt paveica to vēl vienu posmu pirms sezonas beigām. Latvietis šosezon uzvarējis piecos no aizvadītajiem astoņiem posmiem.

"Vēl neesmu sapratis, ko esmu izdarījis. Diez vai tuvākajā laikā to maz aptveršu. Tas ir fantastiski un neaptverami," pēc atgriešanās Rīgā pirmdien atklāja sportists. "Kāds bija kliedzien, braucot pāri finiša līnijai, esot pirmajam! Zināju, ka tas ir priekšlaicīgi nodrošināts tituls, kas arī bija galvenais mērķis."

Kaut pirmajos divos posmos latvietis izcīnīja vien attiecīgi sesto un ceturto vietu, Nitišs atzina, ka jau sezonas vidusdaļā zinājis, ka titulam ir jābūt. "Mēs uz to arī gājām, un te nu ir - sasniedzām. Pēdējā posmā biju pārliecības pilns, ka viss izdosies. Pašapziņa bija ļoti laba. Nebija variantu."

Kaut pagājušās nedēļas nogales posmā pirms A fināla Nitišs jau bija ieguvis tādu pārsvaru, ka pietika pat ar finišu piektajā vietā, latvietis tika pie kārtējās pārliecinošās uzvaras.

"Nemāku pateikt, vai konkurenti tiešām bija tik vāji, vai es spēcīgs, taču šosezon biju pārliecinoši labāks, pārliecinoši ātrāks par citiem. Nezinu, kā viņiem pietrūkst, bet mēs esam augšgalā," uzsvēra jaunais sportists.

Nitišs stāstīja, ka par viņu interesi jau izrādot spēcīgākās komandas, un ir apņēmības pilns nākamgad startēt pasaules čempionātā.

"Nākamgad tieši tēmēsim uz pasaules čempionātu rallijkrosā. Cik viegli vai grūti tas nāks, nav zināms, taču domāju, ka būsim tur," stāstīja sportists.

Gaidāms, ka Eiropas čempionāts no 2014.gada pārtaps par pasaules meistarsacīkstēm. Tam gan vēl oficiāli jāsaņem Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) akcepts. Jaunajā sacensību formātā sportisti sacentīsies lielākajā daļā pašreizējo klašu.

Pēc veiksmīgā snieguma Eiropas čempionātā Nitišs pagājušajā mēnesī debitēja "X Games" sacensībās ASV, startējot divās "SuperCar Lites Rookie" kausa seriāla sacīkstēs. Tā ir pilnpiedziņas automašīnu klase, kas ir kā ASV bāzēto seriālu pēdējais pakāpiens pirms "SuperCar" klases.

Sekmīgākai rallijkrosa attīstībai Latvijā pašlaik traucē trašu deficīts. "Sacensībās Latvijā pagaidām nav kur braukt, nav rallijkrosa trašu. Lai gan braucēji ir, nav trases, kurās varētu labi braukt," piebilda Nitišs.

Jāizceļ, ka pirms šīs sezonas Latvijas sportistu augstākais rezultāts Eiropas rallijkrosa čempionāta posmos bija Agra Upīša sasniegtā sestā vieta 2002.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!