ASV prezidents Džordžs Bušs otrdien pauda bažas par nemieriem Somālijā un uzsvēra, ka ASV nodrošinās, lai šī valsts nekļūtu par teroristu patvērumu.
"Kad kaut kur pasaulē novērojama nestabilitāte, mēs esam norūpējušies, un Somāliju ir pārņēmusi nestabilitāte," prezentējot savu imigrācijas reformas plānu, žurnālistiem sacīja Bušs.

"Primārās bažas, protams, saistītas ar to, lai Somālija nekļūtu par drošu teroristu organizācijas "Al Qaeda" patvērumu, kur teroristi varētu veikt plānošanu un rīkot sazvērestību," norādīja ASV prezidents.

"Mēs ļoti rūpīgi sekojam notikumu gaitai Somālijā, un pēc manas atgriešanās Vašingtonā mēs izstrādāsim sīkāku rīcības plānu."

Kā jau ziņots, Somālijas premjerministrs Ali Mohameds Gedi atcēlis četrus ministrus, kuri ir vietējo cilšu bruņoto grupējumu līderi, kas pēdējā laikā bija iesaistīti asiņainās sadursmēs ar islāmistu tiesas atbalstošajiem kaujiniekiem, cīnoties par kontroli pār anarhijā slīgstošo galvaspilsētu.

Gedi atbrīvojis no amata nacionālās drošības ministru Mohamedu Afrahu Kanjari, tirdzniecības ministru Musu Sudi Jalahovu, rehabilitācijas ministru Issu Botanu Alinu un reliģijas lietu ministru Omaru Muhamudu Finišu, teica valdības pārstāvis.

"Premjerministrs, kas vada ministru padomi, atlaidis visus kabineta locekļus, kuri bija iesaistīti cīņās," aģentūrai AFP teica valdības pārstāvis.

Visi četri bruņoto grupējumu vadoņi ir ASV atbalstītās Miera atjaunošanas un pretterorisma alianses (ARPCT) locekļi un nebija pakļāvušies rīkojumam par sadursmju pārtraukšanu Mogadīšo, kur kopš februāra arvien lielāku ietekmi iegūst tur izveidotās 11 islāmistu tiesas.

Pēdējo sadursmju laikā svētdien islāmistu kaujinieki sagrāba savā kontrolē stratēģiski svarīgo Baladas pilsētu, kas atrodas aptuveni 30 kilometrus uz ziemeļiem no Mogadīšo, kamēr alianses kaujinieki bēga uz Džovharas pilsētu 60 kilometrus uz ziemeļiem no galvaspilsētas.

Balada bija stratēģiski svarīga ARPCT apgādes bāze, un tās sagrābšana pavērusi islāmistiem ceļu uz Džovharu, kur izvietotas vairākas starptautiskās palīdzības aģentūras.

Tajā pašā laikā Gedi aicinājis islāmistu tiesas iesaistīties dialogā, lai pārtrauktu februārī sākušās sadursmes, kurās līdz šim nogalināti vismaz 347, bet ievainojumus guvuši 1500 cilvēki, galvenokārt - civilpersonas.

Somālijas pagaidu valdība izvietota Baidabo pilsētā, kas atrodas aptuveni 250 kilometrus uz ziemeļrietumiem no galvaspilsētas.

Uzskata, ka februārī izveidotā ARPCT saņem finansiālu un izlūkošanas atbalstu no ASV, lai vērstos pret islāmistu tiesām, kuras apsūdz par patvēruma sniegšanu ārvalstu kaujiniekiem un par saikni ar teroristisko tīklu "Al Qaeda".

Tiesas, kas pret aliansi - "islāma ienaidniekiem" - izsludinājušas svēto karu, noliedz apsūdzības.

Vašingtona atteikusies apstiprināt vai noliegt ARPTC sniegto atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!