Piešķirtā diskvalifikācija Pirmās formulas (F-1) "Lotus" komandas franču braucējam Romēnam Grožānam nāks par labu, uzskata vienības vadītājs Ēriks Buljē.

Kā ziņots, Grožāns svētdien tika atzīts par vainīgo pasaules čempionāta 12.posma - Beļģijas "Grand Prix" - pirmās taisnes avārijā, kurā tikai nedaudz pietrūka līdz traģiskām sekām. Pēc brauciena tiesneši viņam piešķīra vienas sacīkstes diskvalifikāciju un 50 000 eiro (35 140 latu) lielu naudas sods.

"Lotus" komanda par tiesnešu lēmumu varēja iesniegt apelāciju, tomēr tā to neizdarīja, jo uzskatīja, ka sportistam šāds lēmums nāks par labu.

"Varu tikai teikt, ka es ceru," Buljē atbildēja uz jautājumu, vai Grožāns mācīsies no diskvalifikācijas. "Sods ir, lai cilvēki saprastu izdarīto un nākotnē kļūtu labāki."

26 gadus vecais "Lotus" braucējs šosezon aizvadīto 12 posmu laikā septiņos bijis iesaistīts pirmā apļa incidentos.

Beļģijā Grožāns agresīvi mainīja trajektoriju pirmajā taisnē, kas noveda pie sadursmes ar 2008.gada pasaules čempiona Lūisa Hamiltona ("McLaren-Mercedes") braucamo, kurš brauca pa pašu malu.

Abi sportisti izlidoja no trases, līdzi paķerot arī 2005. un 2006.gada spēcīgāko F-1 braucēju Fernando Alonso ("Ferrari"). Grožāna formula aizlidoja vien pāris centimetru attālumā no Alonso galvas, bet Hamiltona auto pārlidoja pāri Kamui Kobajaši ("Sauber") formulas priekšai.

"Viņš nav vainīgs septiņos incidentos, bet viņš bijis iesaistīts septiņos," savu braucēju nedaudz aizstāvēja Buljē. "Tomēr, protams, atrasties nepareizā vietā nav labi. Mums jāturpina strādāt, runāt un jāatrod iemesls, kāpēc viņš atrodas nepareizā vietā."

Līdz šim pēdējo reizi diskvalifikācijas no sacīkstēm bija piešķirtas 1994.gadā, kad divus posmus izlaida Mihaels Šūmahers, bet vienu Mika Hakkinens. Zīmīgi, ka, neskatoties uz diskvalifikāciju, Šūmahers šajā sezonā izcīnīja pirmo no saviem septiņiem pasaules čempiona tituliem.

"Pieļāvu kļūdu, nepareizi novērtējot atstatumu no Lūisa. Biju drošs, ka esmu viņam priekšā, bet maza kļūda radīja lielu avāriju," atzina pats Grožāns. "Es nemainīju savu trajektoriju - vienkārši braucu no kreisās puses uz labo. Neesmu šeit, lai pārtrauktu sacensības pirmajā līkumā."

Grožāns pauda nožēlu par notikušo un bija laimīgs, ka avārijā neviens necieta.

Franču pilotam nāksies izlaist šajā nedēļas nogalē plānoto Itālijas "Grand Prix".

Pasaules čempionāta kopvērtējumā pašlaik Grožāns ar 76 punktiem ieņem astoto vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!