"Ātruma cilts" raidījumā pirmo reizi ir viesis no Lietuvas – Stasis Brundza, rallija leģenda un autobūves inženieris, ko joprojām godā Eiropas trasēs.

Stasis Brundza par PSRS čempionu rallijā pirmo reizi kļuva 1971. gadā, bet 1972. gadā Eiropas čempionāta posmā "Rajd Polski" ar moskviču kopvērtējumā ieguva trešo vietu. Divus gadus vēlāk lietuviešu braucējs ieņēma pirmo vietu "Tour d'Europe" 15 000 kilometru 15 dienu rallija kopvērtējumā.

1976. gadā viņš ar pirmo paša gatavoto "Ladu" startēja pasaules čempionāta posmā, Akropoles rallijā, kur izcīnīja sesto vietu kopvērtējumā – šis rezultāts ar padomju automobili joprojām ir nepārspēts. Tāpat arī leģendārais braucējs cienījamus rezultātus uzrādījis Somijas "Tūkstoš ezeru rallijā".

Tā kā Padomju Savienībā auto no rūpnīcām nāca vārgi, lai neatpaliktu no Eiropas spēkratiem, viss bija jādara pašiem. Tāpēc lietuvieši uzbūvēja fabriku, kas saražoja 200 rallija B grupas "Ladas" gadā, un visa PSRS izlase brauca ar Brundzas būvētajiem auto. Turklāt 30 automašīnas eksportēja uz tādām valstīm kā Kolumbija, Panama, Jordānija, Norvēģija, Somija, Austrumvācija un Bulgārija.

Savukārt 80. gados, kad rallija B grupa nežēlīgās jaudas un lielā ātruma dēļ bija dullākā autosportā, Stasis piepildīja savu sapni, uzbūvējot "Ladu Samara" ar vidū novietotu motoru un turbopūti pēc "Lancia 037" parauga.

Kā un kur rallija leģenda gūst adrenalīnu pēc karjeras beigām, kā iespējams savienot autobraukšanu ar autobūvi un kāpēc Brundza paklanās to cilvēku priekšā, kuri šodien atjauno "Ladas", tiek noskaidrots "Ātruma cilts" jaunākajā sērijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!