Foto: Shutterstock
Rets būs tāds autovadītājs, kuram kaut reizi ceļā nav beidzies vējstiklu mazgāšanas šķidrums. Šķiet tikai šādos brīžos patiesi spējam novērtēt tā nozīmīgumu, jo īpaši ziemas apstākļos. Citu satiksmes dalībnieku "paceltie" ceļa netīrumi, dubļi un sāls neizbēgami nonāk uz vējstikla un ļoti ātri spēj vējstiklu padarīt praktiski necaurredzamu. Izvairīties no tā nav iespējams, tomēr parūpēties par šo apstākļu ietekmes samazināšanu gan.

Kādām ir jābūt ziemas vējstiklu šķidruma īpašībām? Tam jābūt nesasalstošam, ar labām tīrošajām īpašībām, nekaitīgam cilvēka veselībai, videi draudzīgam un nekaitīgam automobiļa daļām.

Kvalitatīva ziemas vējstiklu mazgāšanas šķidruma nesasalšanu visbiežāk nodrošina bioetilspirta un attīrīta ūdens maisījums, kuram pievienotas mazgājošās piedevas, piedevas pret strauju spirta iztvaikošanu un smaržvielas nelielā koncentrācijā. Diemžēl ne visi produkti spēs izpildīt visas iepriekš minētās prasības.

Rūpējoties par savu un savu pasažieru veselību un vidi, ieteicams pārliecināties, ka produkts nesatur kaitīgas izejvielas – piemēram, metilspirtu, acetonu, IPA, EDTA, fosfātus, amīnus un nitrītus. Ņemot vērā, ka vējstiklu mazgāšanas šķidrums visai burtiski tiek izliets zemē, tam jāpiemīt pilnīgai bioloģiskas noārdīšanās spējai atbilstoši likumdošanai.

Kas vēl jāņem vērā? Sasalšanas temperatūra, kas norādīta uz ziemas vējstikla šķidruma iepakojuma norāda uz produkta sasalšanas temperatūru iepakojumā vai automobilī esošajā tvertnē.

Uzsmidzinot šķidrumu uz vējstikla, tajā esošais spirts sāk iztvaikot un sasalšanas temperatūra pakāpeniski paaugstinās. Šī faktora ietekmi samazina, bet ne pilnīgi novērš piedevas. Tomēr arī šo piedevu lietošana ir kompromiss, jo pārlieku liela šīs piedevas koncentrācija veido plēvi uz vējstikla. Efektīvākais veids, kā samazināt šī faktora ietekmi, ir vējstikla slotiņu tehniskais stāvoklis – jo labāk tās noslauka vējstiklu, jo īsāku laiku šķidrums atrodas uz stikla un mazāka iespējamība stikla apledošanai.

Pirms ziemas ieteicams pārliecināties, ka visas vējstikla apskalošanai paredzētās sprauslas darbojas un nav aizsērējušas, tāpat būtiski, lai tās būtu pareizi orientētas un optimāli apskalotu vējstiklu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!