Foto: Pixabay
Ja tiek meklēts jauns transportlīdzeklis, jautājums par to, kā pārbaudīt auto vēsturi, kļūst neizbēgams. Protams, ir veselā gūzma darbību, ko vari veikt, auto ieraugot uz vietas – pārbaudīt tā vizuālo un tehnisko stāvokli, palūgt pārdevējam testa braucienu, un tā tālāk, taču ne mazāk svarīgi ir noskaidrot, kāda ir automašīnas vēsture, un šāda veida informācija, protams, ir pieejama interneta dzīlēs. Kur un kā pārbaudīt auto vēsturi, kam pievērst uzmanību automašīnas sludinājumā un ko darīt, satiekoties ar auto pārdēvēju? Atbildes uz šiem jautājumiem meklē raksta turpinājumā!

Solis #1: rūpīgi iepazīsties ar sludinājumu

Ja automašīnu grasies iegādāties no kaimiņa vai arī dodies "pa taisno" uz autoplaci, šo soli vari izlaist, taču, tā kā ļoti liela daļa mazlietotu un lietotu auto tiek iegādāti, izmantojot gan internetā, gan žurnālos un cituviet atrodamos sludinājumus, ir vērts zināt, kam tieši pievērst uzmanību jau pašā sludinājumā.

Kritiski izvērtē cenas un kvalitātes attiecību

Stāstu par to, kā kaimiņam, draugam vai pašam pircējam pēc auto iegādes tajā nācies iegrūst kaudzi naudas, ir ne viens vien, lai gan sludinājumā taču bija teikts, ka automašīna ir ļoti labā stāvoklī par spīti tik pievilcīgajai cenai.

Taču šeit ir vieta retoriskam jautājumam: kā tas iespējams, ka "kvalitatīvs auto, kas neprasa ieguldījumus un darbojas perfekti", Latvijā maksā, teiksim, 4000 eiro, savukārt tas pats modelis ar līdzīgu aprīkojumu un ražošanas gadu Vācijā lielākoties tiek piedāvāts par aptuveni 5000 eiro?

Šī iemesla dēļ ir svarīgi kritiski izvērtēt automašīnas cenas un kvalitātes attiecību, jo, kā visi zinām, ka par brīvu ir vien siers peļu slazdā (savukārt automašīnas ar aizdomīgi zemām cenām pēc to iegādes prasa milzu ieguldījumus).

Palūdz pārdevējam atsūtīt VIN numuru un valsts reģistrācijas numuru

Visai ierasta prakse, ievietojot sludinājumu, ir noņemt valsts reģistrācijas numurzīmi vai arī to aizkrāsot, savukārt VIN numurs sludinājumā praktiski nekad netiek pieminēts. Tomēr, lai ar auto iepazītos tuvāk, bez šiem numuriem neiztikt, tāpēc, pirms dodies automašīnu apskatīt "dzīvajā", palūdz pārdevējam atsūtīt gan valsts reģistrācijas, gan VIN numuru.

Taču par to, kā VIN numurs jeb VIN kods un valsts reģistrācijas numurs Tev var palīdzēt iegūt svarīgu informāciju par automašīnu – nedaudz vēlāk!

Iepazīsties ar automašīnas aprīkojumu un stāvokli

Sludinājumos parasti tiek aprakstīts, ar kādām funkcijām konkrētais auto aprīkots, tāpēc rūpīgi iepazīsties ar sludinājumā esošo tekstu pat tad, ja tas nav perfekti uzrakstīts – ne visi no mums ir dzimuši daiļrakstītāji.

Foto: Pixabay

Tāpat pastiprinātu uzmanību pievērs arī fotogrāfijām – tajās iespējams ne tikai redzēt automašīnas izskatu, bet arī pamanīt kādus zemūdens akmeņus, piemēram, rūsas pleķus, buktes, bojātus sēdekļus un citus defektus, jo, kā zināms, fotogrāfijas nemelo.

Nebaidies no tiešas komunikācijas

Ja pēc sludinājuma izlasīšanas un bilžu apskates Tev radies kāds jautājums, droši sazinies ar auto pārdevēju, lai noskaidrotu visu interesējošo no A līdz Z – tas ir daudz ērtāk, nekā visus jautājumus uzdot, vien satiekoties.

Solis #2: pārbaudi auto vēsturi internetā

Ja sludinājums Tev liek domāt, ka tajā esošā automašīna varētu būt tā īstā un vienīgā, laiks ķerties klāt nākamajam solim, proti, iepazīties ar tā vēsturi un tehnisko stāvokli padziļināti, izmantojot dažādas datubāzes, jo, kā mums visiem labi zināms – statistika nemelo. Iespējas ir gana plašas, proti, pārbaude var tikt veikta, izmantojot gan reģistrācijas numuru, gan pārbaudīt auto pēc VIN koda.

Pirms pastāstīsim par iecienītākajām platformām, kas tiek izmantotas, lai veiktu attiecīgās pārbaudes, īsumā ieskicēsim, kādu informāciju ar šo datu palīdzību iespējams iegūt.

Valsts reģistrācijas numurs

Auto pārbaude pēc numura ir ļoti iecienīta, jo to iespējams paveikt bez maksas (protams, šādā gadījumā gan informācija būs visai ierobežota), taču, ja esi gatavs atvēlēt nedaudz finanšu līdzekļu, varēsi iegūt jau daudz vairāk informācijas.

Pārbaudot auto pēc numura, Tev būs pieejama tāda informācija kā nobraukums, pēdējās tehniskās apskates dati, īpašnieku maiņas datumi, ekspluatācijas nodokļa likme, reģistrēto aizliegumu esamība vai neesamība, un daudz kas cits.

VIN numura pārbaude

Ļoti plašu informāciju par transportlīdzekli iespējams iegūt arī tad, ja Tev zināms VIN kods. Tiesa gan, tas praktiski vienmēr būs jālūdz pārdevējam, jo, atšķirībā no valsts reģistrācijas numura, kas redzams uz numurzīmes (kas gan sludinājumu foto tāpat nereti tiek noņemta vai aizkrāsota, kā jau iepriekš bildām), VIN kods ir "noslēps", līdz ar to fotogrāfijās to neatrast.

Bet, ja pārdevējam nebūs nekā slēpjama, viņš VIN kodu bez problēmām norādīs, un, to izmantojot, ar vai bez maksas varēsi noskaidrot veiktos remontdarbus, uzzināt, vai auto cietis satiksmes negadījumā, kādām vajadzībām tas izmantots iepriekš, utt. Tas, kādu informāciju saņemsi, jau ir atkarīgs no konkrētā pakalpojuma sniedzēja.

VIN numurs kļuvis par standartu praktiski visiem auto ražotājiem kopš 20. gadsimta astoņdesmitajiem gadiem, līdz ar to, ja grasies iegādāties auto no uzticama ražotāja un tas nav pavisam antīks, VIN kods noteikti ir pieejams.

Kā pārbaudīt auto vēsturi: konkrētas vietnes

Lai atvieglotu automašīnas iegādi un Tev pašam nevajadzētu manuāli meklēt interneta saites, kurās vari veikt auto pārbaudi, esam apkopojuši tās vietnes, kur šo darbību iespējams paveikt ātri un ērti.

CSDD (Ceļu Satiksmes Drošības Direkcija)

Vietnē CSDD info iespējams iegūt, ja Tev ir zināms transportlīdzekļa reģistrācijas numurs. Bezmaksas versijā e-CSDD vari uzzināt informāciju par visās Latvijas tehniskajās apskatēs piefiksēto nobraukuma vēsturi, kā arī iepazīties ar pēdējās tehniskās apskates datiem. Savukārt, ja esi gatavs atvēlēt visai simbolisku naudas summu (0.85 EUR līdz daži EUR atkarībā no izvēlētā saziņas veida), vari iegūt jau krietni vairāk ļoti noderīgas informācijas, tostarp:

  • Automašīnas izlaiduma (1. reģistrācijas) gadu, krāsu un degvielas tipu;
  • Nobraukumu (no tehniskajām apskatēm, kas veiktas Latvijas teritorijā);
  • Valsti, no kuras automašīna ievesta Latvijā;
  • Īpašnieku skaitu Latvijā;
  • Pēdējās tehniskās apskates datus;
  • Iepriekšējo Latvijā veikto tehnisko apskašu detalizētu vērtējumu, sākot ar 2010. gada nogali;
  • Ekspluatācijas nodokļa likmi;
  • Reģistrēto aizliegumu esamību vai neesamību.

Tev droši vien ir radies jautājums: cik šāda informācija izmaksā?

Foto: Pixabay

Izmantojot CSDD aplikāciju (kas pieejama gan Android, gan iOS tālruņiem), maksa par šo pakalpojumu ir 1.00 eiro, ieskaitot PVN. Savukārt, izmantojot SMS pakalpojumu un sūtot īsziņu, maksāt vajadzēs 0.85 eiro. Bet, ja izmantots tiks CSDD uzziņu tālrunis 90004099, par katru minūti būs jāmaksā 1.38 eiro.

Vairāk par to, kas ir konkrētie CSDD e-pakalpojumi, kā iegūstama CSDD informācija par auto un kādi citi e-pakalpojumi CSDD pieejami, meklē ŠEIT; tāpat noderīgu informāciju vari iegūt, dodoties uz vietni e.csdd.lv.

Autodna.lv

Savukārt, ja vēlies pārbaudīt, kādu informāciju slēpj automašīnas VIN numurs, lieti noderēs vietne auto DNA. Šeit pieejamā VIN pārbaude ļauj izvēlēties kādu no vairākām opcijām, par kurām tūlīt pastāstīsim vairāk.

Pamatatskaite

Izvēloties pamatatskaiti, iegūsi informāciju par auto tehniskajiem datiem, automašīnas negadījumu vēsturi, zādzību un nobraukuma pārbaudi, auto arhīva fotogrāfijas, ražotāja defektus un citu faktorus; tāpat pieejama arī detalizēta auto vēsture.

Atskaite automašīnām, kas atvestas no konkrētām valstīm

Tāpat autoDNA piedāvā iespēju iegūt detalizētu atskaiti par automašīnām, kas Latvijā ievestas no konkrētām valstīm, jo, kā zināms, piemēram, auto no Holandes Latvijā ir ļoti iecienīti; tāpat pie mums populārs ir arī auto tirgus Lietuvā. Šobrīd šādas atskaites autoDNA iespējams saņemt par transportlīdzekļiem no:

  • Amerikas Savienotajām Valstīm un Kanādas;
  • Igaunijas;
  • Nīderlandes;
  • Beļģijas;
  • Francijas.

Savukārt, ja Tevi interesē, cik daudz izmaksās konkrētās atskaites, varam vien pateikt, ka katra no tām cenas ziņā atšķiras. Tā, piemēram, atskaite par auto no ASV, Francijas un Beļģijas izmaksās 8 eiro, savukārt Nīderlandes auto vēstures apskate maksā 4.9 eiro. Atskaite automašīnām no Igaunijas ir 8.9 eiro vērta, bet pamata VIN koda pārbaude maksā, sākot no 5.4 eiro.

Starp citu, ja Tevi interesē citu cilvēku viedoklis par konkrētiem pakalpojumiem, ņem vērā, ka mājaslapā pieejamas arī autodna.lv atsauksmes.

Vai pieejama arī bezmaksas VIN pārbaude?

Varam uzreiz pateikt, ka auto pārbaude pēc VIN koda praktiski vienmēr tiek veikta par vairāk vai mazāk simbolisku samaksu, taču, ja esi gatavs samierināties ar mazāku informācijas apjomu, internetā iespējams atrast arī vietnes, kurās informācija par auto pēc VIN koda pieejama bez maksas. Visvienkāršāk šādas vietnes atradīsi, savā interneta meklētājā ievadot frāzi "check VIN for free" – tādējādi pāris minūšu laikā varēsi noskaidrot, kurās vietnēs VIN koda pārbaude tad galu galā veicama par brīvu.

Foto: Pixabay

Taču pēc tam, kad auto pārbaude pēc VIN koda veikta, auto vēsture pēc numura noskaidrota, CSDD info tālrunis sazvanīts un tehniskās apskates dati iepazīti, laiks nākamajam solim – auto apskatei uz vietas.

Solis #3: auto apskate "dzīvajā"

Ja arī pēc otrā soļa veikšanas (iepazīti tehniskās apskates dati, veikta auto nobraukuma pārbaude, iegūta informācija par auto pēc numura zīmes un aplūkota CSDD datu bāze) šķiet, ka noskaitītā mašīna varētu kalpot godam, laiks veikt praktiski pēdējo soli pirms auto iegādes, proti, doties to aplūkot dzīvē. Taču kam šajā stadijā pievērst pastiprinātu uzmanību?

Pirmkārt, rūpīgi aplūko automašīnu vizuāli, lai pārliecinātos, vai tai nav izrūsējuši laukumi, buktes un citi vizuāli defekti; tāpat pievērs uzmanību salaiduma vietām un krāsojumam – ja atstarpes virsbūvē ir pārāk lielas vai krāsa atšķiras, ir pamatotas aizdomas, ka auto ir iekļuvis ceļu satiksmes negadījumā un tādēļ piedzīvojis detaļu maiņu vai pārkrāsošanu. Pamatīgi izpēti arī salonu.

Foto: Pixabay

Otrkārt, palūdz pārdevēju veikt testa braucienu, kura laikā novērtē motora un ritošās daļas darbību, kā arī bremžu sistēmu. Uzmanību pievērs signāllampiņām – ja kāda no tām nedeg, neuzķeries uz pārdevēja standartfrāzes, ka lampiņa gluži vienkārši izdegusi.

Treškārt, ja auto arī pēc visiem iepriekš minētajiem soļiem joprojām patīk, laiks to vest uz auto diagnostiku, lai ar tās stāvokli iepazītos rūdīts profesionālis. Auto diagnostika Rīgā un citviet Latvijā pieejama daudzviet, taču esi uzmanīgs – virkne pārdevēju vēlas diagnostiku veikt kādā konkrētā servisā, taču šādās situācijās nav garantijas, ka apskate būs 100% godīga, tāpēc labāk uzstāj, lai pārbaude tiktu veikta Tevis izvēlētā vietā.

Tagad, kad zini, kas ir auto VIN kods, kā CSDD informācija var noderēt auto iegādē un kā pārbaudīt auto vēsturi, izmantojot interneta palīdzību, Tu esi gatavs iegādāties savu nākamo automašīnu. Taču neaizmirsti arī par obligāto civiltiesisko transportlīdzekļu apdrošināšanu – pārbaudi OCTA piedāvājumus vietnē OctaCenas.lv!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!