Foto: Sortter OY
Savs auto ir liela priekšrocība, taču ne visi to var atļauties. Ekonomikas rādītāji pasaulē liecina, ka automobiļu skaits valstī tieši korelē ar tās ekonomisko situāciju. Tā, piemēram, trīs valstis ar zemāko automašīnu skaitu uz 1000 iedzīvotājiem Eiropā ir Rumānija, Latvija un Ungārija, un tieši tās ir arī nabadzīgāko Eiropas valstu vidū.

Vienlaikus visvairāk automobiļu uz 1000 iedzīvotājiem Eiropā ir ekonomiski attīstītākajās valstīs, tādās kā Itālija un Luksemburga. Pēdējos gados gan novērojams, ka arī Latvijā automašīnu skaits ar katru gadu pieaug. Tomēr – kā latvieši tiek pie automobiļiem, jo paši taču tos neražojam? Uz jautājumiem atbild Sortter kredītu salīdzināšanas platformas eksperti.

Kādus auto Latvijā izvēlas visbiežāk?

Šī gada sākumā Latvijā uz 1,89 miljoniem iedzīvotāju bija reģistrēti 672 tūkstoši vieglo automobiļu. Tātad – viens auto vidēji uz 2,81 cilvēkiem. Turklāt autoparks Latvijā ir ne tikai mazs, bet arī vecs. Vidējais auto vecums Eiropas Savienībā ir 11,5 gadi, kamēr Latvijā tie ir 14,44 gadi. Šāda situācija galvenokārt rodas tādēļ, ka automašīnas, kas nonāk pie mums, jau pirms tam krietnu laiku lietotas citās valstīs (pārsvarā Rietumeiropā).

Iekļaujot arī jaunus auto, vidējais pirmoreiz reģistrēto transportlīdzekļu vidējais vecums pie mums ir 8,67 gadi. Tas nozīmē, ka ievestie lietotie auto ir pat vecāki. Lietotie automobiļi ir arī lielākais tirgus segments, jo gadā Latvijā pārdod tikai aptuveni 18 tūkstošus jaunu auto. Turpretim no jauna reģistrē aptuveni 60 tūkstošus automašīnu. Statistiku par Latvijā jau reģistrētu lietotu auto tirdzniecību neapkopo, taču novērojumi liecina, ka vidēji auto Latvijā pavada 5 – 7 gadus un īpašnieku maina 2 – 4 reizes. Pēc tam šo spēkratu izjauc detaļās vai pārdod tālāk uz tādām valstīm kā Ukraina vai Moldova.

Visiecienītākās automobiļu markas Latvijā ir "Volkswagen", "Audi" un "Volvo", kas kopumā veido 40% no automašīnu skaita uz Latvijas ceļiem. Tālu neatpaliek arī BMW, "Opel" un "Toyota", katra ar aptuveni 7% tirgus daļu. Novērojams, ka ārpus pilsētām biežāk iegādājas praktiskākus braucamos, turpretī pilsētās – vizuāli skaistākus un ērtākus. "Sortter" ir veicis izpēti un apkopojumu Latvijas auto tirgu, pilnu rakstu lasiet šeit "Auto tirgus - strauji aug pieprasījums".

Kā rīkoties, lai iegādātos lietotu auto?

  • Kur atrast lietotu auto?

Lietota auto piedāvājumu iespējams atrast trīs vietās: dīlercentros, autoplačos un sludinājumu portālos. Galvenā izvēle jāizdara starp to, vai auto iegādāsieties "no rokas" vai ar juridiskas personas (autoplacis, dīlercentrs) starpniecību. Populārākie sludinājumu portāli, kuros meklēt piedāvājumus, ir ss.com un auto24.lv, tomēr ir vēl neskaitāmi portāli. Jārēķinās, ka autoplačiem bieži ir slikta slava, tāpēc ieteicams rūpīgi meklēt atsauksmes un auto pārbaudīt.

  • Kā finansēt lietota auto iegādi?

Ja par auto nav iespējams samaksāt uzreiz, pastāv tādas iespējas kā auto kredīts un auto līzings. Aizdevumu statistika liecina, ka auto kredīts vai līzings Latvijā ir ņemts aptuveni 160 tūkstošiem auto. Auto līzings pieejams mašīnām, kuru vērtība ir virs 5000 eiro, savukārt kredīts – tiem spēkratiem, kuru vērtība ir vismaz 1500 eiro. Noderīgi zināt, ka auto kredītu izmaksas ir ļoti atšķirīgas, tāpēc svarīgi aizņemties maksimāli izdevīgi. Kā, piemēram, 7000 eiro vērta automašīna, aizņemoties uz septiņiem gadiem, pie viena aizdevēja var izmaksāt 16,7 tūkstošus eiro, bet pie cita – 10 tūkstošus. Lai nepārmaksātu septiņus tūkstošus eiro, aizdevumus ieteicams salīdzināt bezmaksas "Sortter" kredītu kalkulatorā.

  • Kā pārrakstīt lietotu auto?

Pārrakstīšanu var veikt gan attālināti e-csdd, gan CSDD filiālē. Jārēķinās gan ar to, ka auto reģistrācija tiek pabeigta vienīgi tajā brīdī, kad jūs saņemat auto reģistrācijas apliecību, un ka to var saņemt tikai uz vietas.

Kā rīkoties, lai iegādātos jaunu auto?

  • Kur iegādāties jaunu auto?

Jaunus auto tirgo auto dīlercentri – populārākās jauno auto markas ir "Toyota" (lielākie dīleri ir "Amserv" un "Wess Motors"), "Škoda" (lielākie dīleri – "Mūsa auto" un "Green Motors") un "Volkswagen" (lielākie dīleri – "Møller Auto" un "Mūsa auto"). Atcerieties, ka, pērkot jaunu auto, vienmēr iespējams prasīt izdevīgāku cenu vai kādas papildu ekstras.

  • Kā finansēt jauna auto iegādi?

Jauna auto iegādi visbiežāk finansē ar auto līzinga palīdzību. Šajā gadījumā gan obligāta ir KASKO apdrošināšana un kā auto īpašnieks tiek reģistrēts līzinga devējs (pircējs tādā gadījumā būs auto turētājs).

  • Kā reģistrēt jaunu auto?

Jauna auto reģistrāciju parasti kārto dīlercentrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!