Foto: Publicitātes attēli
Zviedrijas un Šveices inženiertehniskā kompānija "ASEA Brown Boveri" (ABB) prezentējusi pasaulē visjaudīgāko uzlādes ierīci elektromobiļiem. Tā ieguvusi nosaukumu "Terra 360", kur skaitlis norāda uz maksimālo jaudu – 360 kilovati. Pie šīs ātrās uzlādes stacijas var pieslēgt līdz pat četrus elektromobiļus vienlaicīgi, bet akumulatora pilnai uzlāde neatkarīgi no elektroauto modeļa aizņems ne vairāk par 15 minūtēm, sola izstrādātājs.

Pie "Terra 360" uzlādes stacijas jebkuram elektromobilim sniedzamību par 100 kilometriem varēs papildināt mazāk nekā trijās minūtēs. ABB plāno, ka vēl līdz šī gada beigām pirmās īpaši jaudīgās uzlādes stacijas parādīsies Eiropas teritorijā, bet no 2022. gada – arī citviet pasaulē.

ABB ar elektroauto akumulatoru uzlādes ierīču izstrādāšanu nodarbojas vēl no 2010. gada – kopš tā laika uzņēmums pārdevis 406 tūkstošus uzlādes ierīču vairāk nekā 88 pasaules valstīs.

Savu jaunāko modeli ABB sauc par visjaudīgāko pasaulē, tomēr vēl 2019. gadā naftas pārstrādes uzņēmums "Repsol" Spānijā uzstādīja izmēģinājuma staciju, kas nodrošina 400 kW jaudu. Teorētiski no tādas elektroauto akumulatoru var pilnībā uzlādēt aptuveni 10 minūtēs, tomēr pagaidāma neviens sērijveida automobilis šādu uzlādes jaudu vēl neatbalsta.

"Terra 360" vistuvāk atbilst mūsdienu elektromobiļu uzlādes jaudas maksimumam. Piemēram, 350 kW uzlādes jaudu atbalsta "Hyundai Ioniq 5" un "Kia EV6". Savukārt "Tesla" jaunākie elektromobiļi atbalsta maksimums 250 kW uzlādi, bet "Porsche Taycan" – 270 kW.

No agrāko gadu izlaiduma elektromobiļiem reti kurš atbalsta vairāk nekā 50 kW uzlādes jaudu, kas ir arī visizplatītākā ātrās uzlādes stacijās Latvijā. Visjaudīgākā elektroauto uzlādes stacija Latvijā ir pie "Porsche" dīlercentra Rīgā, tā nodrošina uzlādi ar līdz pat 320 kW jaudu, tomēr šī termināļa pieejamība paredzēta tikai "Porsche" klientiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!