Foto: Shutterstock
Vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju brauc ar automašīnu, kuras tirgus vērtība ir zemāka par 4000 eiro, un daudziem no viņiem automašīna ir svarīgs ikdienas transporta līdzeklis. No tā spējas pārvietoties atkarīgs, vai izdosies tikt uz darba vietu vai uz veikalu pēc pārtikas produktiem, kas sociālās distancēšanās laikā ir divtik svarīgi.

Pētījumu aģentūras "Norstat" veiktās aptaujas rezultāti rāda, ka visvairāk iedzīvotāju izmanto automašīnas, kas maksā no 1000 līdz 2000 eiro. Tādi auto ir 16% respondentu īpašumā. 14% aptaujāto brauc ar 2000 – 3000 eiro vērtiem spēkratiem, 12% ar lētākiem par 1000 eiro un 10% ar 3000 – 4000 eiro dārgiem auto. Šie dati apstiprina oficiālo statistiku, ka vieglās pasažieru automašīnas vidējais vecums Latvijā ir 13 gadu. Visvairāk lētu automašīnu ir lauku rajonos, kur ar līdz 4000 eiro vērtiem auto brauc 64% no visiem iedzīvotājiem.

"Automašīnas iegāde ļoti lielā mērā saistīta ar personas ienākumiem. Pētījums parāda, ka par jaunāku, dārgāku automašīnu var domāt vien tie cilvēki, kuri pelna vairāk par 1250 eiro mēnesī, jo acīmredzot tikai no šādas summas var sākt atlicināt naudu, lai veidotu uzkrājumu transportlīdzeklim," komentē "Bigbank Latvija" vadītājs Ģirts Kurmis.

Pētījums rāda, ka personīgo automašīnu katru dienu vai gandrīz katru dienu vada 44% Latvijas iedzīvotāju un vēl 14% pārvietojas pāris reizes nedēļā. To vislielākais īpatsvars ir tieši ekonomiski aktīvāko cilvēku grupā – no 30 līdz 59 gadiem, taču arī pensijas vecumā ikdienu pie stūres sēžas 35% cilvēku. Automašīnu vispār nevada 29% aptaujāto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!