Foto: AFP/Scanpix/LETA

Nīderlandes galvaspilsētā Amsterdamā no 2030. gada nedrīkstēs iebraukt ar transportlīdzekli, kas aprīkots ar iekšdedzes – benzīna vai dīzeļa – motoru. Pakāpeniska šī plāna ieviešana sāksies jau no nākamā gada, kad Amsterdamā būs liegts iebraukt dīzeļa automobiļiem, kas vecāki par 15 gadiem.

Ar šādiem aizliegumiem Amsterdamas pilsētas vadība vēlas samazināt kaitīgo izmešu daudzumu gaisā, kā arī pozitīvi ietekmēt iedzīvotāju vidējo mūža ilgumu. Saskaņā ar "Clean Air Action" plānu, sākotnēji pilsētā būs liegts iebraukt dīzeļa automobiļiem, kas ražoti līdz 2005. gadam, bet no 2022. gada pilsētas centrs būs slēgts autobusiem ar iekšdedzes dzinēju. Savukārt no 2025. gada aizliegums attieksies vēl uz motorolleriem un atpūtas kuteriem.

Nīderlandes galvaspilsētas vadība uzskata, ka šāda pakāpeniska aizliegumu ieviešana liks iedzīvotājiem pārsēsties uz elektromobiļiem un ar ūdeņradi darbināmiem transportlīdzekļiem. Gaidāms, ka pieaugs pieprasījums arī pēc lietotiem elektromobiļiem. Tāpat Amsterdamā plāno uzstādīt 16 līdz 23 tūkstoš jaunu elektromobiļu uzlādes staciju – pašlaik Nīderlandes galvaspilsētā tādu ir tikai trīs tūkstoši.

Atgādinām, ka tamlīdzīgus ierobežojumus ar iekšdedzes motoru aprīkotiem transportlīdzekļiem ievieš lielākās pilsētas arī citās Eiropas valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!