Latvijas autovadītāji ir vienisprātis kā galveno iemeslu, kas tiem traucē izbaudīt braukšanu pa Latvijas un Rīgas ceļiem, minot citu satiksmes dalībnieku agresīvo uzvedību – straujus un pārāk biežus manevrus, kā arī pārgalvīgu apdzīšanu, liecina "Bigbank" veiktais pētījums par braukšanas kultūru un braukšanas prieka ietekmējošiem faktoriem Rīgas ielās.

Jāatzīmē, ka viedoklis par braukšanas kultūru Rīgā dalās. 39% Rīgas autovadītāju tas ir pozitīvs vai drīzāk pozitīvs. Savukārt 35% braukšanas kultūru pilsētas ielās vērtē kā drīzāk negatīvu un 15% kā negatīvu. Tikmēr 11% respondentu nav viedokļa šajā jautājumā.

Bez agresīvās autovadītāju uzvedības, kas uz ceļiem traucē 57% respondentu, pie visvairāk braukšanas prieku mazinošiem faktoriem tika minēti arī pagriezienu signāla nerādīšana un grūtības atrast stāvvietu pilsētas centrā, ko norādīja attiecīgi 37% un 35% aptaujāto.

Vairāk nekā 20% uzskata, ka pa telefonu runājošie vai īsziņas rakstošie autovadītāji, riteņbraucēji, kas pārvietojas pa ceļa malu, nepareizi novietoti auto un drošas distances neievērošana arī negatīvi ietekmē braukšanas kultūru un traucē citiem satiksmes dalībniekiem.

"Pārsteidzoši ir, ka braukšanas prieku visvairāk mazina nevis nepārdomāti ceļu satiksmes noteikumi, ceļu tehniskais stāvoklis, vai arī veloceliņi, par kuriem publiskajā telpā tika ļoti daudz diskutēts, bet gan cilvēciskie faktori," aptaujas rezultātus komentē Artis Bērziņš, "Bigbank" Latvijas filiāles vadītājs.

"Tādi faktori kā agresīva braukšana, apdzīšana, telefona lietošana pie stūres vai distances neievērošana ir autovadītāju nekorekta un necienīga rīcība pret citiem ceļu satiksmes dalībniekiem, un to varam mainīt tikai mēs paši, rūpīgi sekojot savai uzvedībai uz ceļiem," rezumē Bērziņš.

Pētījums tika īstenots sadarbībā ar "Snapshots" un auto jomas ekspertu Normundu Avotiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!