Foto: Reuters/Scanpix

Bērnu drošība uz ceļiem ir nozīmīgs temats daudzās Eiropas valstīs, arī Latvijā. Pēdējo trīs gadu statistika parāda 10% pieaugumu bērnu skaitam, kas iekļuvuši satiksmes negadījumos. Lai par satiksmes drošību efektīvi izglītotu bērnus vecumā no četriem līdz 12 gadiem, ir jāizprot ierobežojumi, ko rada bērna vecums, un tas, ka neviens to nevar paveikt efektīvāk kā vecāki un citi cilvēki, kam ir svarīga loma bērna dzīvē.

"Noteiktas uzvedības parādīšana bērnam būtu jāsāk pēc iespējas agrākā vecumā. Pirmā svarīgākā mācība ir pašu vecāku uzvedība. Jūs nevarat gaidīt, ka bērns piesprādzēsies ar drošības jostu, ja redzēs, ka vecāki nekad nepiesprādzējas. Tas rada pretrunīgu informāciju. Bērns sapratīs tikai to, ka drošības jostas lietošana nav svarīga, jo tētis un mamma to nelieto," skaidro Zbigņevs Veseli, "Renault" autoskolas direktors.

Pagājušā gada statistika ir nopietns brīdinājums vecākiem un pašiem bērniem. 2013. gadā satiksmes negadījumos uz ceļiem bija iesaistīti 484 bērni, no kuriem septiņi gadījumi diemžēl bija letāli, liecina CSDD statistika.

Pētījumi pierāda, ka vecuma ierobežojumi un noteiktas spējas, kas izveidojas krietni vēlāk, neļauj bērniem uztvert noteiktu informāciju. Piemēram, ir noskaidrots, ka bērniem, kas jaunāki par deviņiem gadiem, nav spēju noteikt bīstamas satiksmes situācijas – tie nespēj noteikt, vai gājējs, kas šķērso ielu, ir drošībā un vai ir droši šķērsot ielu.

Raksturīgi ir arī tas, ka bērns spēj atkārtot iemācītas darbības tikai konkrētajās vietās, kur apmācība tika veikta. "Ja vecāks bērnam ir iemācījis šķērsot gājēju pāreju, piemēram, ceļā uz skolu, tas nenozīmē, ka bērns spēs adekvāti rīkoties jaunā vietā. Tā ir ļoti svarīga informācija, kas jāņem vērā bērniem un viņu aizbildņiem," uzsver "Renault" autoskolas instruktori.

Pētījumi pierāda arī to, ka bērna paša gūtā pieredze, uzlabojot reālās dzīves praktiskās iemaņas, ir visefektīvākais mācīšanās veids. Šāda praktiska izglītība tuvāko cilvēku uzraudzībā var paātrināt mācīšanās procesu.

Apmācību, kā šķērsot ielu, var sākt jau no bērna piecu gadu vecuma, bet vairums bērnu līdz 10 gadu vecumam joprojām pieļaus kļūdas, izvēloties drošu ielas šķērsošanu. Saņemot pareizu apmācību, 12 gadus vecs bērns spēs uzvesties gandrīz kā pieaudzis gājējs.

"Renault" vada vienu no pasaulē vecākajām, plašākajām un pazīstamākajām bērniem paredzētajām iniciatīvām, kas koncentrējas uz satiksmes drošību un ilgtspējīgu pārvietošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!