Foto: Privātais arhīvs

Šoruden pasaulē plašu atpazīstamību guvusī 16 gadus vecā zviedru vides aktīviste Grēta Tūnberga sabiedrībā ir pretrunīgi vērtēta. Trīs nedēļas burājot no Amerikas uz Eiropu, viņa bija ar ierobežotu pieeju internetam, bet pāris dienas pēc atgriešanās uz sauszemes, viņa nāca klajā ar atsevišķu paziņojumu saviem heiteriem jeb naidīgajiem kritiķiem.

"Nebeidzamās konspirāciju teorijas un faktu noliegšana. Meli, naids un bērna apcelšana, kurš komunicē un rīkojas, ņemot vērā zinātniskos pētījumus," novērojumos savā "Facebook" profilā dalās Tūnberga. "Un tas viss tikai tādēļ, ka daži pieaugušie, baidoties mainīties, tik izmisīgi nevēlas runāt par klimata krīzi. Tomēr mēs uzvaram!" pārliecināta ir 16 gadus vecā vides aktīviste.

Trīs dienu laikā Tūnberga pie šī "Facebook" ieraksta ir saņēmusi vairāk nekā 200 tūkstošus "patīk" atzīmju, bet vēl 17 tūkstoši soctīkla lietotāji ar šo ierakstu ir dalījušies arī savā profilā.

Par Tūnbergu pēc viņas slavenās uzstāšanās septembrī Ņujorkā notikušajā ANO klimata konferencē nievājoši ir izteikušies ne tikai pasaules lielvaru līderi, bet arī vairākas šovbiznesa slavenības. Pagājušonedēļ skarbus vārdus Tūnbergai veltīja pasaulē pazīstamais britu autožurnālists Džeremijs Klārksons, kurš zviedru meitenīti nosauca par "idioti" un vainoja mūsdienu izglītības sistēmu tādu vairošanā: "Viņa ir idiote! Braukā apkārt pa pasauli un stāsta, ka mēs visi mirsim. Bet tas neko neatrisina, mīļumiņ!"

Tūnberga šobrīd piedalās Spānijas galvaspilsētā Madridē notiekošajā ANO klimata konferencē (COP25), kas norisināsies līdz 13. decembrim. Pēc tam viņa dosies uz dzimto Zviedriju svinēt Ziemassvētkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!