Foto: Shutterstock

Uz Latvijas ceļiem šovasar noticis ļoti daudz traģisku avāriju. Kā biežāko iemeslu satiksmes negadījumiem LTV1 raidījumā "Rīta Panorāmā" Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Juris Jančevskis minēja nevis rupjus ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumus, bet autovadītāju neuzmanību. Tomēr nopietns iemesls ir arī ātruma pārsniegšana – esot arī tādi autovadītāji, kas radaru sodus uztver kā "maksas pakalpojumu" par ātrāku nokļūšanu galamērķī.

Kā galvenos iemeslus satiksmes negadījumiem uz Latvijas ceļiem Jančevskis raidījumā minēja ātruma pārsniegšanu, autovadītāju neuzmanību un arī sēšanos pie stūres alkohola reibumā. Lūgts iezīmēt pārkāpēju portretu, Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks uzsvēra, ka atļautā ātruma ierobežojumus parasti pārkāpjot jauni autovadītāji, savukārt dzērumā pie stūres sēdušies šoferi vecumā virs 30 gadiem. Tomēr viņa ieskatā galvenais iemesls ir autovadītāju neuzmanība, un lai to mainītu, pašiem autovadītājiem un sabiedrības attieksmei kopumā ir jāmainās. Atsevišķos gadījumos pie vainas negadījuma izraisīšanai esot arī viedierīču lietošana pie stūres, bet vadītāji reti kad atzīstoties, ka šādi rīkojušies.

Foto: Publicitātes foto

Pērn par atļautā ātruma pārsniegšanas reģistrēšanu ar fotoradaru palīdzību izrakstīti sodi gandrīz 5 miljoni eiro apmērā. "Tauta ir gatava šos sodus maksāt," stāsta Jančevskis, pieļaujot, ka, iespējams, sodiem par ātrumpārkāpumiem būtu jābūt lielākiem.

Jančevskis arī atzina, ka policija uz ceļiem regulāri veicot kontroles pasākumus un reidus, bet joprojām aktuāla problēma policijas rindās ir darbinieku trūkums. Īpaši aktuāli tas esot Rīgas reģionā, kur trūkstot pat vairāk nekā 30% darbinieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!