Foto: Publicitātes foto
Kopējā satiksmes plūsmā braucoša autovadītāja lēmumu pamatā ir viņa iepriekšējā braukšanas pieredze. Katrs autovadītājs ir indivīds. Vienus degvielas patēriņa samazinājums un vides aizsardzība interesē vairāk, citus mazāk. Taču autovadītājs maina savu braukšanas stilu, ja tam ir kāds pamatots iemesls. DBS Autoskola uzskaitījusi pāris iemeslus, kas var likt pārvērtēt pašreizējo pieeju braukšanai.

Naudas līdzekļu ekonomija

Taču vissvarīgākais – ekonomiskas braukšanas laikā samazinās satiksmes negadījumu risks. Tātad – daudz būtisku iemeslu ekonomiskai braukšanai.

Situācijas vērtēšana

Lielākā daļa kļūdu tomēr ir nejaušas. Ekonomiskas braukšanas piekritēji aktīvi konstatē problēmas, kas var būt saistītas ar situāciju uz ceļa. Situācijas ātri mainās, un citu satiksmes dalībnieku uzvedība uz ceļa ne vienmēr ir prognozējama.
                                

Izmešu daudzums braukšanas ātruma ietekmē

Īpaši svarīgi sastrēgumos ir braukt tā, lai pāri priekšā braucošajiem varētu redzēt luksoforu. Kad luksoforā iedegas dzeltenais gaismas signāls, padomā par aizmugurē braucošo transporta līdzekli – var gadīties, ka viņš vēl nav ievērojis priekšā esošo luksoforu.

Ja laika apstākļi ir labi, apdzīvotās vietās ievēro vismaz 3 sekunžu intervālu un 4-5 sekunžu intervālu ārpus apdzīvotām vietām. Ja ceļš ir slidens, jāievēro lielāks intervāls.

Pārbaudīt savas ekonomiskas braukšanas prasmes aicināti pieredzējuši braucēji, jaunie autovadītāji un arī uzņēmumu komandas. Pieteikties "miles" ekorallijam var līdz 20. maijam, aizpildot elektronisko pieteikšanās formu portālā "Delfi". Ekonomiskas braukšanas rallijs šogad notiks divos – nakts un dienas – posmos. Pirmais posms norisināsies 23. maijā Rīgā, savukārt otrais posms plānots 25. jūlijā maršrutā Rīga - Nītaure - Cēsis - Rīga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!