Foto: Shutterstock

Pēc salīdzinoši mierīgas vasaras un līdz ar rudens iestāšanos sarosījušies automašīnu apzadzēji. Septembrī salīdzinājumā ar augustu gandrīz trīskāršojies KASKO pieteikumu skaits par trešo pušu pretlikumīgu rīcību, liecina apdrošināšanas sabiedrības "BTA" apkopotie dati.

Šobrīd aktuāls ir jautājums par dažādu automašīnu detaļu zādzībām. Septembrī garnadži ir aiznesuši sānskata spoguļus BMW, "Audi", "Škoda", "Lexus" un citu marku automašīnām, kā arī, zogot "Volvo" priekšējos lukturus, izsituši logu un apskādējuši virsbūvi. Tāpat konstatēts gadījums, kad automašīna uz ielas palikusi "uz ķieģeļiem", jo tai nozagti visi riteņi. Savukārt kādā citā gadījumā zagļi mēģinājuši būt radošāki, pārdurot automašīnas riepu un cerot apzagt tās salonu, kamēr auto īpašnieks maina bojāto riteni.

Par situācijas nopietnību liecina fakts, ka tikai septembra mēneša laikā reģistrēta gandrīz trešā daļa no visiem 2020. gadā BTA saņemtajiem KASKO pieteikumiem par trešo pušu pretlikumīgu rīcību. Par autozagļu upuriem nereti kļūst automašīnas ar bezkontakta (t.s. keyless) sistēmu bez uzstādītām papildu drošības sistēmām.

"Garnadžu uzmanības lokā atkal nonākušas automašīnu atslēgas – to zādzību skaits septembrī bija pieckārt augstāks nekā vidēji vasarā. Tādēļ aicinām cilvēkus rūpīgāk attiekties pret savu īpašumu. Dodoties pusdienot sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos, neatstājiet bez uzraudzības automašīnas vai mājas atslēgas virsjakas kabatā. Tāpat jāuzmanās, piemēram, uzpildot degvielu un neaizslēgtā automašīnā atstājot somu," būt piesardzīgākiem mudina "BTA" atlīdzību departamenta direktors Kārlis Liepiņš.

BTA iesaka transportlīdzekļu īpašniekiem izvēlēties piemērotu KASKO apdrošināšanas segumu savam spēkratam, uzstādīt papildu drošības sistēmas un veikt automašīnas detaļu marķēšanu, jo, kā rāda statistikas dati, arvien pieaug auto zādzības, bet tādējādi iespējams sevi pasargāt no liekām raizēm un neplānotiem papildu izdevumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!