Foto: DELFI Reporter
Lai informētu satiksmes dalībniekus par apdrošināšanas atlīdzību iespējām, kārtību un zaudējumu atlīdzību veidiem, Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) uzsācis sociālo kampaņu "Nepaliec zaudētājs".

Kampaņas ietvaros tiks pastiprināti veikts skaidrojošais darbs par zaudējumu pieteikšanas kārtību, sekmējot satiksmes dalībnieku informētību un vienlaikus atgādinot autoīpašniekiem, kādēļ nopirkt OCTA ir izdevīgāk nekā piedalīties ceļu satiksmē bez tās.

"Pirms kampaņas uzsākšanas nolēmām veikt pētījumu, kurā tiktu noskaidrots satiksmes dalībnieku informētības līmenis par atlīdzību veidiem un to pieteikšanu kārtību. Kā liecina aptaujas dati, tikai 48% respondentu zina, ka apdrošināšanas sabiedrības atlīdzina personas veselībai un dzīvībai nodarītos zaudējumus. Savukārt tikai 32% ir informēti, ka tiek segti izdevumi bojāgājušo tuviniekiem un bojāgājušo apgādājamajiem," komentē LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics. "Neskaidrības ir ne vien, piemēram, par zaudējumu pieteikšanas laiku, vietu un kārtību, bet arī par darbībām, kādas veicamas, lai savlaicīgi, pareizi un likumā noteiktā kārtībā tiktu iesniegts pieteikums par zaudējumu atlīdzināšanu. Satiksmes dalībnieku neinformētība vai tikai daļēja jautājuma izpratne kalpoja par pamatu kampaņas rīkošanai," norāda Stengrevics.

Preses konferencē tika akcentēti personai un mantai nodarīto zaudējumi veidi, tipiskākās satiksmes dalībnieku rīcības kļūdas, kuras tiek pielaistas pēc ceļu satiksmes negadījuma (CSNg), kā arī tika demonstrēta statistika un analizētas OCTA tirgus tendences, vairāku gadu griezumā.

Analizējot laika posmu no 2007. gada līdz 2012 gada septembrim, ir redzams, ka vislielāko atlīdzību lēmumu summa tika izmaksāta par transportlīdzekļu bojājumu un bojāejas zaudējumu atlīdzināšanu. Tomēr salīdzinājumā ar 2007. gadu ir mainījusies procentuālā attiecība, 2012. gada pirmajos astoņos mēnešos sastādot jau 84%. Savukārt gandrīz dubultojies personai nodarīto zaudējumu apmērs, kas liecina, ka satiksmes dalībnieki pamazām kļūst informētāki un pēc iekļūšanas CSNg cenšas saņemt atlīdzību ne tikai par cietušā mantai nodarītajiem zaudējumiem, bet arī par veselībai nodarītajiem zaudējumiem gadījumā, ja šādi izdevumi ir radušies.

Tomēr, kā norāda LTAB, lai arī situācija tirgū uzlabojas, vēl ir jāstrādā pie tā, lai ceļu satiksmes dalībnieki, tai skaitā gājēji, velosipēdisti un citi, būtu informēti, ka OCTA sedz zaudējumus ne tikai par transportlīdzekļa bojājumiem vai bojāeju, bet atlīdzina arī pabalstus par pārejošu vai pilnīgu darbnespēju, par apgādājamā nāvi, vai par mantiskiem zaudējumiem, kuri neaprobežojas tikai ar transportlīdzekli, bet arī par bojātu piemājas žogu vai dobi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!