Šoreiz raidījums "Tavs Auto TV" aplūko kādu visnotaļ neparastu braucamo – auto, kura vēstures pirmsākumi meklējami tālajā 1919. gadā; auto, kura siluetu atpazīs ikkatrs, kurš kaut reizi pabijis Anglijā; auto, pie kura stūres nonākt izdosies tikai nedaudziem – tas ir pasaulslavenā Londonas melnā taksometra pēctecis "LEVC TX".

Lai arī Jānis Naglis ir pazīstams kā uzņēmējs, Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas vadītājs un Latvijas Automobiļu federācijas viceprezidents, viņš ir konsultējis dažādas taksometru kompānijas un "drēbes" labākai izprašanai pats ne reizi vien sēžas pie taksometra stūres.

"Taksometra vadītājs savā veidā ir diagnoze – tā ir bauda būt kopā ar klientu un pakalpot viņam. Taksometra vadītājam ir jābūt viesmīlības gēnam. Un man tas, godīgi sakot, patīk. Es ar lielāko prieku uzlieku "Baltic Taxi" cepuri un zaļās krāsas tauriņu vai kaklasaiti. Visvairāk vilina kontakts ar cilvēkiem, jo viņi mainās kā filmas kadri vai mizanscēnas – katrs no viņiem ir citāds, ar savu dzīves stāstu. Ja spēj viņu iepriecināt, tad jūties ārkārtīgi gandarīts. Tā ir forša ikdienas komunikācija, un taksometra vadītājam jābūt komunikablam un pozitīvi noskaņotam," viesmīlības pieredzē dalās Naglis.

Jau atverot šī Londonas taksometra modernā pēcteča durvis, varat saprast, ka tas nav parasts braucamais. Vadītāja kabīne ir nodalīta no pasažieru zonas ar stikla sienu – ar pasažieriem var sarunāties, izmantojot interkoma sistēmu. Un autovadītājam blakus nav sēdekļa: šī vieta paredzēta bagāžai, savukārt pasažieru kabīnē vietas pietiks sešiem cilvēkiem.

"London Electric Vehicle Company" jeb LEVC pieder Ķīnas autoražotājam "Geely". Lai uzsāktu elektrisko takšu ražošanu, "Geely" šajā projektā investēja aptuveni 300 miljonus eiro. Netālu no vēsturiskajām kompānijas mājām Koventrijā, Anglijā, uzbūvēja pilnībā jaunu un modernu auto rūpnīcu un no nulles izstrādāja mūsdienu prasībām piemērotu taksometra modeli, kas ir pieejams gan kravas, gan pasažieru versijā.

Šāda izmēra elektromobilim "LEVC TX" ir salīdzinoši viegls – tā pašmasa ir 2,2 tonnas. Uz aizmugurējās ass ir novietots 110 kW jaudīgs elektromotors, savukārt auto priekšgalā ir uzstādīts "Volvo" trīscilindru iekšdedzes dzinējs, kas tiek izmantots kā ģenerators elektrības ražošanai. Līdz ar to nebūs jāuztraucas, ka zema akumulatora uzlādes līmeņa dēļ nevarēs paveikt darbu.

Vēl viena ļoti svarīga tēma, kad runa ir par profesionāliem darba instrumentiem, ir garantija – LEVC tā ir pieci gadi jeb līdz 250 tūkstošu kilometru nobraukumam. Ar vienu uzlādi šis auto simtprocentīgi elektriskā režīmā spēj veikt 100 km. Ja nepieciešams veikt garākas distances, talkā nāks iekšdedzes ģenerators, bet, pateicoties tam, ka tas darbojas teju vai tukšgaitas režīmā, degvielas izmaksas ir salīdzinoši zemas. Pēc ražotāja datiem, šim auto, lai veiktu 100 km, kombinētajā braukšanas ciklā pietiek ar 1,2 litriem degvielas. Reālajā dzīvē šie skaitļi būs lielāki un būs atkarīgi no tā, cik bieži lādē auto akumulatoru un cik "smaga kāja" būs šī takša vadītājam.

"LEVC TX" nav lēts – sižetā redzamais testa auto maksā ap 80 tūkstošiem eiro. To droši var saukt par luksus klases taksi – savā ziņā leģendu uz riteņiem, kuru ieraugot cilvēki atskatās, dažs labs pat meklē savu tālruni, lai pie tā nobildētos. LEVC ir ideāli piemērots glaunām viesnīcām un kompānijām, kuras vēlas rūpēties par ekoloģiju un sagaidīt savus viesus ar auto, kas ir daļiņa no autobūves vēstures un vienlaikus arī tās nākotne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!