"Ir divas situācijas, kad nevajag lietot logu šķidrumu – kad aiz tevis brauc motocikls un kad tevi aptur ceļu policija," secinājis TV raidījums "Zebra" pēc eksperimenta ar alkometru.

Tuvojoties Līgo svētkiem, kad arī uz ceļiem aktīvi norisināsies policijas patruļas pārbaudei, vai autovadītāji nebrauc alkohola reibumā, raidījums "Zebra" nolēma pārbaudīt, kas notiek, ja esi mazgājis auto logu neilgi pirms policija tevi aptur izelpas pārbaudei.

Ziemas logu mazgājamo šķidrumu, kā arī dažu vasaras periodam paredzētajos logu vējstiklu šķidrumos ir arī spirts (īpaši tiem, kas paredzēti lietošanai arī nelielos mīnusa grādos). Izmēģinot vasaras šķidrumu, kura sastāvā nav spirta, alkometrs gan auto tuvumā, gan arī autovadītāja izelpā uzrādīja nulli promiļu.

Šo pašu eksperimentu atkārtojot jau ar ziemas periodam paredzēto šķidrumu, alkohola indikators (kam pietiek ar distancētu izelpas uzpūšanu), jau ziņoja, ka ir fiksēta alkohola klātbūtne gaisā. Pēc tam autovadītājam pārbaudot izelpu, alkometrs iepriekšējās "nulles" vietā rādīja jau vairāk nekā 0,1 promili.

Tikai atejot krietnāku gabaliņu no automobiļa, tikko ar spirtu saturošo līdzekli mazgājot vējstiklu, autovadītāja izelpā atkal rādīja nulli alkohola.

Neskatoties uz to, ka šobrīd ir vasara, nevienam vien auto logu mazgājamā šķidruma tvertnē joprojām ir ziemas periodam paredzētais šķidrums, kas satur spirtu. Kā liecina tirgotāju statistika, ziemas šķidrums tiek pārdots četrkārt vairāk nekā vasaras.

Tieši tādēļ raidījums "Zebra" aicina autovadītājus laicīgi nomazgāt automobiļa vējstiklu, nedarīt to pēdējā brīdī pirms aptur policija, jo var rasties neveikla skaidrošanās par to, kāpēc alkometrā uzrādās alkohola klātesamība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!