Foto: TV3 raidījums "Zebra"

Klāt ir 23. un 24. jūnijs – Līgo vakars un Jāņi –, kad pilsētnieki straumēm dodas uz laukiem svinēt vasaras saulgriežus. Parasti šajās dienās ir paaugstināts ceļu satiksmes negadījumu risks un arī policija pieķer vairāk alkohola reibumā braucošos nekā ikdienā. Tādēļ TV raidījums "Zebra" sniedz padomus, kā droši nokļūt uz Jāņu svinībām un kā droši pēc tam atbraukt mājās.

Pirmkārt, autobraucējiem jāņem vērā, ka, neskatoties uz to, ka par braukšanu dzērumā izolatorā vairs neliek, naudas sodus gan piešķir nevis tikai par būtiskāko no pārkāpumiem, bet gan par visiem fiksētajiem pārkāpumiem kopā. Piemēram, brauci bez OCTA, derīgas tehniskās apskates? Maksāsi par abiem pārkāpumiem, nevis tikai vienu – dārgāko.

Tikpat bīstami, kā braukšana reibumā, ir arī braukšana miegainībā. Gatavojoties svētkiem un pirms došanās ceļā paguļot vien pāris stundas, autovadītājs būs noguris, miegains un tādējādi bīstams uz ceļa. Ja "autopilotā" braucot neatceraties, kas notika iepriekšējos 10 kilometrus, noteikti piestājiet kādā degvielas uzpildes stacijā vai stāvlaukumā un automobilī nosnaudieties minūtes 20, pirms turpināt ceļu.

Tāpat atcerieties, ka uz svētkiem nav nekādu noteikumu "atlaides". Salonā uzņemiet tik pasažieru, cik ir drošības jostu. Lai arī jābrauc neliels ceļa posms, tas nenozīmē, ka salonā var uzņemt vēl vairāk pasažieru. Tāpat, ja uz svinībām ņemat līdzi daudz bagāžas, nostipriniet to, lai bremzējot tā nenokļūst pasažieru salonā.

Ja dodaties svinēt uz vietu, kur iepriekš neesat bijis, maršrutu namatēvam uzprasiet līdz pašam galamērķim, nevis "būšu tuvāk, tad zvanīšu".

Automašīnas atslēgām pie piekariņa piesieniet kādu lielu krāsainu banti, lai pazaudēšanas gadījumā to vieglāk būtu atrast. Tāpat laukos labāk auto atstāt vaļā, nevis visu laiku dot atslēgas kādam, kurš no auto vēlas paņemt kādu mantu.

Savukārt nākamajā rītā pie stūres būtu jāsēžas nevis tikai tam, kurš ir skaidrā, bet ir arī pietiekami izgulējies, jo miegainība ir tikpat bīstama, kā braukšana reibumā.

Vairāk par šiem un citiem padomiem uzziniet, noskatoties saistīto "Zebra" sižetu:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!