Zīme "Apdzīvotas vietas sākums", kas nozīmē, ka tālāk autobraucējiem jāpārvietojas ar ne vairāk kā 50 km/h – tomēr šī zīme dažviet Latvijā tiek izmantota nekorekti, nonākot pretrunā ar citām zīmēm, novērojis TV raidījums "Zebra".

"To, kā tas ir domāts un kā šīs zīmes tiek lietotas, nesaprot ne tikai tie, kuri tās uzstāda, ne tie, kuri brauc pa ceļu," norāda "Zebra" vadītājs Pauls Timrots, "bet sistēma ir iecerēta ļoti vienkārša un saprotama".

Kā jau no ceļu satiksmes noteikumiem zinām, ja vietas nosaukums ir uz zila fona, tad var turpināt braukt ar 90 km/h. Tikai tad, ja tālāk ir balta zīme ar pilsētas melna silueta atveidu uz tās, tad tas nozīmē apdzīvotas vietas sākumu, kur nedrīkst braukt ātrāk par 50 km/h.

Tomēr daudzās vietās ar šīm zīmēm ir "pilnīga putra", novērojis Timrots. Piemēram, uz Pleskavas (Vidzemes) šosejas pirms iebraukšanas Rīgā ir zīmes, kas nonāk pretrunā – gan jau minētā "apdzīvotas vietas sākums", gan "70 km/h" virs tās.

"Šeit zīme par apdzīvotas vietas sākumu ir izvietota visstulbākajā veidā. Kurš uz zīmes, kas nozīmē, ka tālāk jābrauc ar 50 km/h, uzlika vēl zīmi par 70 km/h!? Tu jau neko nesaproti, bet vēl dažus metrus tālāk ir zīme, ka sākas apdzīvota vieta Rīga. Kā to var dabūt gatavu?" vaicā "Zebra" vadītājs.

"Šeit bija jābūt pavisam otrādi – zilā zīme "Rīga", tālāk zīme par 70 km/h un baltā zīme ar melnajām mājiņām būtu jāliek pirms Juglas, kur arī jāsāk braukt ar maksimums 50 km/h. Un viss! Grūti!?" sižetu ar retorisku jautājumu noslēdz Timrots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!