Foto: Shutterstock

Lietuvā atklāta liela mēroga noziedzīga biznesa shēma un labi organizēta personu grupa, kas krāpnieciski darbojās būvniecības nozarē, iedzīvojoties uz valsts un iedzīvotāju rēķina, paziņojis Lietuvas Kriminālpolicijas birojs. Kā vēsta "Delfi.lt", grupas līderis ir lietuvietis Igns Jomants, kurš pats apgalvo, ka ir miljonārs.

Šīs izmeklēšanas ietvaros Lietuvas Kriminālpolicijas biroja darbinieki veikuši procesuālās darbības Klaipēdas apgabalā: vairāku juridisko personu birojos, fizisko personu dzīvesvietās, automašīnās un citur.

Kopumā aizturētas astoņas personas, kas tiek turētas aizdomās par krāpšanu, ienākumu, peļņas vai aktīvu sagrozīšanu, krāpniecisku grāmatvedības uzskaiti, nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un citiem organizētā grupā izdarītiem noziegumiem.

Kratīšanu laikā tika atrasti un izņemti grāmatvedības un "melnās grāmatvedības" dokumenti, pieraksti, datoru datu nesēji, skaidra nauda, kriptovalūtas maki, nezināmas izcelsmes augu izcelsmes vielas, tabletes un citi izmeklēšanai nozīmīgi priekšmeti.

Šajā lietā ir aizdomas par to, ka organizētā grupa, kopš 2019. gada Lietuvā iegādājoties savu laiku nokalpojušus nekustamos īpašumus, ir izveidojusi nodokļu nemaksāšanas shēmu, lai izvairītos no pievienotās vērtības un uzņēmumu ienākuma nodokļu maksāšanas, krāpnieciski kārtojot uzņēmumu grāmatvedības uzskaiti un sniedzot nepatiesus datus par uzņēmuma darbību. Tiek lēsts, ka valsts budžetam radīti zaudējumi vismaz 1,2 miljonu eiro apmērā.

"Delfi.lt" vēsta, ka par grupas līderi tiek uzskatīts Jomants. Viņš bija iesaistīts savu laiku nokalpojušo īpašumu iegādē, darbojoties kopā ar citiem organizētās grupas dalībniekiem. No valsts iestādēm tika iegūtas nepieciešamās atļaujas šo objektu apsaimniekošanai, uz kuru pamata noformēja objekta kapitālo remontu, mainīja objekta izmantošanas veidu un veica dažādus remontdarbus, piemēram, ierīkoja jaunu elektroinstalāciju, sakārtoja ūdensapgādi, uzstādīja liftus, nomainīja logus, izremontēja ēkas fasādi utt.

Pēc tam īpašums tika sadalīts atsevišķās projektētās dzīvojamās vienībās (atpūtas vienībās, dzīvokļos) un tika veikta faktiskā vecās ēkas īpašuma vienības, t. i., dzīvokļa ar būtiskiem uzlabojumiem, pārdošana. Arī šo dzīvokļu pircēji noslēdza atsevišķus līgumus par renovācijas un būvniecības darbiem ar nezināmiem darbuzņēmējiem - uzņēmumiem, par kuriem bija aizdomas, ka tie pieder organizētai grupai.

Noziedzīgā biznesa shēmā, iespējams, tika izmantota virkne uzņēmumu, ko organizētās grupas dalībnieki reģistrēja Lietuvā un ārvalstīs.

Lai izvairītos no nodokļu maksāšanas, organizētās grupas vadītājs centās izvairīties no darbu veicēju juridiskas piesaistes citiem organizētās grupas kontrolētiem uzņēmumiem. Aizdomās turētie to darīja, lai slēptu pārdodamā objekta patieso juridisko statusu un izvairītos no maksājamā pievienotās vērtības nodokļa.

Jomants, pēc "Delfi.lt" vēstītā, ir labi zināms tiesībaizsardzības iestādēm. Viņam ir iepriekšēja sodāmība, daudz administratīvo sodu un viņš arī bijis ļaunprātīgs ceļu satiksmes noteikumu neievērotājs.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!