Foto: Publicitātes foto

Pirmdien Rīgas dome atklāja, kā varētu izskatīties jaunais gājēju un velosipēdistu tilts pār Zunda kanālu – to cer uzbūvēt divu gadu laikā un atklāt 2026. gada pavasarī, informēja domē.

Jaunā tilta metu konkursā uzvarēja apvienības "SIA "Mark Arhitekti" un SIA "Inženieru birojs "Kurbada tilti"" mets. Tālāk balstoties vizualizācijā, tiks izstrādāts būvprojekts.

Pašvaldība arī plāno tuvāko gadu laikā labiekārtot tilta apkārtni un pieguļošo teritoriju.

Kā skaidro domē, darbus vērtēja žūrija un pirmo vietu dabūja mets, kura virsmērķī izvirzīta augstvērtīgas publiskās ārtelpas izveidošana, iedzīvinot vīziju par augstskolu savienošanu "zināšanu jūdzē" Daugavas kreisajā krastā.

Plānots, ka ūdensmalās tiks veidotas plašas terases, labiekārtoti skvēri un abos tilta galos būs bagātīgi apstādījumi. Tilta konstrukcijai piedāvāts izmantot līmētā koka laidumus uz dzelzsbetona balstiem. Līmētais koks ir dabai draudzīgs materiāls ar daudzām priekšrocībām, piemēram, salīdzinoši nelielu pašsvaru, lielu nestspēju un estētisku pievilcību.

Rīgas pilsētas galvenā dizainere un metu konkursa žūrijas komisijas locekle Evelīna Ozola pirmo vietu ieguvušo darbu raksturo kā augstā detalizācijas pakāpē izstrādātu un rūpīgi pārdomātu metu. "Tajā piedāvātā tilta konstrukcija demonstrē ekoloģisku ievirzi. Īpaši uzteicama ir tilta integrācija pilsētvidē — abos Zunda krastos radīta ainaviski pievilcīga, daudzfunkcionāla publiskā ārtelpa. Tilta risinājums ir pragmatisks, vienlaikus tam piemīt atturīgs, mūsdienīgs, vidē iederīgs arhitektoniskais tēls. Tilta īstenošana sniegs kvalitatīvu pienesumu mobilitātei un publiskajai ārtelpai Pārdaugavā," skaidro Ozola.

Pēc devīžu atšifrējumu atvēršanas sanāksmes Pilsētas attīstības departaments pārbaudīs metu konkursa dalībnieku atbilstību konkursa nolikumā noteiktajām profesionālās klasifikācijas prasībām,

Metu konkurss tika izsludināts, lai iegūtu pārdomātus, ainaviski, pilsētbūvnieciski, mākslinieciski augstvērtīgus un vienlaikus ekonomiski pamatotus metus jauna gājēju un velobraucēju tilta un to savienojumu izveidei starp Durbes un Paula Valdena ielām.

Tilta izbūve ir viens no svarīgākajiem projektiem plānotā veloceliņa "Rīga - Babīte – Piņķi" izbūvei, mobilitātes veicināšanai un Zunda kanāla apkārtnes sakārtošanai. Tilts veidos nozīmīgu velosatiksmes savienojumu starp Pārdaugavu un Ķīpsalu, kur atrodas Rīgas Tehniskās universitātes studentu pilsētiņa, ar ērtiem pieslēgumiem pilsētas ielu un rekreācijas infrastruktūrai, kā arī veidojot vietzīmi tuvāko apkaimju identitātes veidošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!