Foto: Shutterstock

Aprīlī reģistrēti 840 jauni uzņēmumi, to kopējam pamatkapitālam sasniedzot 4,76 miljonus eiro, liecina "Lursoft" pētījuma dati.

Salīdzinot ar mēnesi iepriekš, aprīlī bijis par 53 jauniem uzņēmumiem vairāk, vienlaikus jānorāda, ka to kopējais pamatkapitāls ir ievērojami mazāks nekā mēnesi iepriekš reģistrētajiem uzņēmumiem. "Lursoft" izpētījis, ka šā gada martā bija reģistrēti pat astoņi uzņēmumi ar pamatkapitālu virs viena miljona eiro, kamēr pagājušajā mēnesī tāds bijis tikai viens uzņēmums.

Lielākais pamatkapitāls starp aprīlī reģistrētajiem uzņēmumiem ir SIA "Tērbatas dārzs". Uzņēmums, kura apmaksātais pamatkapitāls ir 2,5 miljoni eiro, izveidots, atdalot daļu no SIA "Estera Sporta Pils". Tāpat kā SIA "Estera Sporta Pils", arī jaunreģistrētā uzņēmuma vienīgā amatpersona ir Ulo Adamsons. Abi uzņēmumi pieder igauņu holdingkompānijai "Estera Sporta Pils" OU, liecina "Lursoft" izziņas informācija.

"Lursoft" pieejamā informācija atklāj, ka pagājušajā gadā īpašumu investīciju un nekustamā īpašuma attīstības uzņēmums SIA "Estera Sporta Pils" apgrozīja 322,03 tūkstošus eiro, gadu noslēdzot ar 365,87 tūkstošu eiro zaudējumiem.

2023. gads bijis uzņēmuma otrais darbības gads pēc īpašuma iegādes. Pagājušā gada otrajā ceturksnī SIA "Estera Sporta Pils" saņēma būvatļauju zemes gabalam Tērbatas ielā 78A daudzdzīvokļu mājas būvniecībai uz minimālās kompozīcijas projekta pamata un uzsāka šī īpašuma pilnas būvprojektēšanas darbus.

Aizvadītajā mēnesī reģistrēti vēl trīs uzņēmumi, kuru pamatkapitāla apjoms pārsniedz 100 tūkstošus eiro, liecina pētījuma dati. Lielākais no tiem ir Siguldas novadā reģistrētais SIA "Kaķīškalns" ar 512 tūkstošu eiro pamatkapitālu.

Uzņēmuma vienīgais kapitāldaļu turētājs ir izklaides un atpūtas nozarē strādājošais SIA "Kaķītis", kas 2022. gadā, lai optimizētu finansiālo situāciju uzņēmumā un nodrošinātu tā ilgtspēju, likvidēja vienu no saimnieciskās darbības virzieniem – slēpošanas trases apsaimniekošanu un ekspluatēšanu.

Tā rezultātā SIA "Kaķītis" ieguva izteikti sezonālu raksturu un 2023. gadā darbojās vien piecus mēnešus, bet pārējā gada laikā saglabājot vien nekustamo īpašumu uzturošu funkciju ar būtiski samazinātu darbinieku skaitu. "Lursoft" Multi atskaites dati rāda, ka ar zaudējumiem SIA "Kaķītis" strādā jau kopš 2017. gada. Pērn to apjoms sasniedza 27,74 tūkstošus eiro (apgrozījums 2023. gadā – 175,97 tūkstoši eiro).

Atšķirībā no iepriekšējiem mēnešiem, kad TOP 10 lielāko jaunreģistrēto uzņēmumu sarakstā lielākoties dominēja Rīgā reģistrētie uzņēmumi, aprīlī starp 10 lielākajiem jaunajiem uzņēmumiem vien trīs ir no galvaspilsētas.

"Lursoft" dati rāda, ka trešais lielākais pamatkapitāls pagājušajā mēnesī reģistrētas SIA "7P" no Mārupes novada. Jaunreģistrētā uzņēmuma kapitāldaļu turētājs ir mežu apsaimniekošanas jomā strādājošais SIA "ZLM", kam vēl bez SIA "7P" pieder arī pagājušā gada izskaņā dibinātais SIA "Harmonize". Kristapam Grietiņam, Kristapam Jēkabsonam un Kristapam Punculim piederošais SIA "ZLM", kura nosaukums līdz 10. aprīlim bija SIA "Ziemeļlatvijas meži", 2022. gadā apgrozīja 15,8 miljoni eiro, nopelnot 2,38 miljonus eiro.

Mārupes novadā pagājušajā mēnesī reģistrēti kopumā 39 jauni uzņēmumi. To vidū arī AS "Wandoo Invest" un SIA "Unilogistic", kas tāpat kā SIA "7P" ierindojas starp TOP 10 lielākajiem aprīlī reģistrētajiem uzņēmumiem. Jānorāda, ka AS "Wandoo Invest" ir vienīgā akciju sabiedrība, kas reģistrēta š.g. aprīlī. "Lursoft" dati rāda, ka uzņēmuma vienīgais akcionārs ir SIA "MC Solutions", kam pieder arī daļa SIA "Wandoo Finance" kapitāldaļu.

Par jaunreģistrētā AS "Wandoo Invest" vienīgo valdes amatpersonu iecelta uzņēmuma patiesā labuma guvēja Iveta Brūvele, savukārt padomē amatus ieņems Edmunds Badūns, Jānis Blaževičs un Krišjānis Znotiņš.

87% no visiem aprīlī reģistrētajiem jaunajiem uzņēmumiem ir sabiedrības ar ierobežotu atbildību, 11% – individuālie komersanti. Tāpat arī pagājušajā mēnesī reģistrētas 8 zemnieku saimniecības, 3 pilnsabiedrības un ārvalsts komersantu filiāles, kā arī pa vienai akciju sabiedrībai un komandītsabiedrībai.

Jauni uzņēmumi pagājušajā mēnesī reģistrēti visās Latvijas pašvaldībās.

TOP 10 lielākie uzņēmumi aprīlī pēc pamatkapitāla apjoma

  1. SIA "Tērbatas dārzs": 2,5 miljoni eiro

  2. SIA "Kaķīškalns": 512 tūkstoši eiro

  3. SIA "7P": 436,8 tūkstoši eiro

  4. SIA "RG 7": 268 tūkstoši eiro

  5. SIA "Edenter": 30 tūkstoši eiro

  6. SIA "Amberway Tours": 28,45 tūkstoši eiro

  7. AS "Wandoo Invest": 25 tūkstoši eiro

  8. SIA "Westminster Baltic": 25 tūkstoši eiro

  9. SIA "Unilogistic": 20 tūkstoši eiro

  10. SIA "Cash&Carry ikvienam": 20 tūkstoši eiro

Avots: Lursoft

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!