Foto: F64
Nopērkot Latvijas mazāko banku – "VEF Banku", Latvijā, iespējams, varētu ienākt jauna banka, otrdien ziņo laikraksts "Dienas Bizness".

"Bankas licences dēļ gribētāju pirkt banku ir daudz," laikrakstam atzinis "VEF Bankas" valdes priekšsēdētājs Arvis Freibergs, piebilstot, ka "rindā stāvot" gan gribētāji no rietumiem, gan austrumiem.

Freibergs pieļāvis, ka bankai atkal varētu būt jauns akcionārs un par to, iespējams, lielāka skaidrība būs šā gada oktobra otrajā pusē. Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK) apliecina, ka dokumentus licences saņemšanai komercbankas darbībai ir iesniegušas divas bankas.

Arī Latvijas Komercbanku asociācijas vadītājs Teodors Tverijons laikrakstam atzinis, ka licences dēļ Latvijas tirgū varētu ienākt banka.

FKTK informējusi, ka šogad 2 ārvalstu banku filiāles paziņojušas par darbības sākšanu Latvijā, t.sk. "Somijas Pohjola Bank" un bankas "Snoras" filiāles. Pērn savu darbību sāka arī "Svenska Handelsbanken" filiāle.

ASV Finanšu noziegumu novēršanas tīkla (FinCEN) sankciju dēļ cietusī "VEF Banka" kopš 2007. gada līdz pat šim brīdim nav tikusi pie nopietna akcionāra. Banku, kura FinCEN lēmuma dēļ kopš 2006. gada nevar nodrošināt darījumus dolāros, 2007. gadā tās bijušie īpašnieki miljonāri Aleksejs Durandins un Juris Savickis pārdeva.

Tomēr Ukrainas izcelsmes SIA "Notum" (piederēja 87 % "VEF Bankas" akciju) līdz pat šā gada sākumam nesaņēma FKTK atļauju iegūt būtisku līdzdalību bankas kapitālā. Neviens no mazajiem akcionāriem nav lūdzis iegūt būtisku līdzdalību bankas kapitālā, proti, kas pārsniegtu 10 %.

Latvijā darbojas 27 bankas, no tām sešas ārvalstu banku filiāles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!