Foto: stock.xchng
Finanšu ministrija (FM) neprognozē sarežģījumus līgumu slēgšanā ar citiem starptautiskā aizdevumu sniedzējiem, kā tas patlaban izveidojies ar iespējamo aizdevuma saņemšanu no Čehijas.

Kā informēja FM Komunikācijas nodaļas vadītāja vietnieks Aleksis Jarockis, starptautiskā aizņēmuma programmas ietvaros un atbilstoši aizdevuma grafikam aizdevumu no Skandināvijas valstīm (ieskaitot Igauniju) un Polijas ir paredzēts saņemt, sākot ar šo gadu.

Tāpēc pašreiz tiks uzsāktas sarunas ar šiem partneriem par aizdevuma līgumu noslēgšanu. Šajā situācijā FM gan neplānojot sarežģījumus līgumu noslēgšanas gaitā ar šīm valstīm, norādīja Jarockis.

Kā ziņots, visticamāk, Čehija vēlējusies sniegt aizdevumu Latvijai ar nosacījumu, ka līdzekļi tiek izmantoti samaksai viņu valsts uzņēmumiem, noprotams no Čehijas finanšu ministra Eduarda Janotas teiktā debatēs parlamentā.

Starptautiskā aizdevuma līgums gan ir konfidenciāls, un tā nosacījumi nav zināmi. Tomēr līdz šim puses tā arī nav sniegušas oficiālus skaidrojumus iemesliem par tā noslēgšanas kavēšanos. Savukārt vakar Čehijas finanšu ministrs publiski paudis bažas, vai varēs atgūt 200 miljonus eiro (140 miljonus latu), ko plānots aizdot Latvijai.

Kā liecina Janotas runas tulkojums, Čehija vēlējusies, lai līdzekļi tiktu izmantoti samaksai viņu valsts uzņēmumiem.

Savukārt finanšu ministrs Einars Repše (JL) uzsvēris, ka Latvija pilda savas starptautiskās saistības, un noraidījis Čehijas finanšu ministra izteiktās bažas par Latvijas spēju atdot starptautisko aizdevumu.

Jau ziņots, ka Latvija no starptautiskajiem aizdevējiem šogad plānojusi saņemt 2,7 miljardus eiro (1,89 miljardus latu), kas ir krietni mazāk nekā iepriekš prognozētie četri miljardi eiro (2,8 miljardi latu).

Tiek plānots, ka Eiropas Komisija (EK) šogad Latvijai sniegs atbalstu 700 miljonu eiro (490 miljonu latu) apmērā, bet SVF piešķirs 500 miljonus eiro (350 miljonus latu).

Ziemeļvalstis - Zviedrija, Dānija, Somija, Norvēģija un Igaunija - kopumā piešķirs vienu miljardu eiro (0,7 miljardus latu).

Pasaules Banka Latvijai piešķirs 200 miljonus eiro (140 miljonus latu), bet Čehija, Polija un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) - 300 miljonus eiro (210 miljonus latu).

Savukārt 2011.gadā EK Latvijai aizdos 200 miljonus eiro, Ziemeļvalstis piešķirs 900 miljonus eiro (630 miljonus latu), bet SVF - 400 miljonus eiro (280 miljonus latu).

Līdz šim Latvija jau ir saņēmusi atbalstu 3,3 miljardu eiro (2,3 miljardu latu) apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!