SVF valde trešdien Vašingtonā apstiprinājusi 200 miljonu eiro (~140 miljonu latu) lielu kārtējās aizdevuma daļas piešķiršanu Latvijai, portālam "Delfi" pavēstīja finanšu ministra Einara Repšes (JL) preses pārstāvis Aleksis Jarockis.

Repše norādījis, ka šis SVF solis nozīmē atzinīgu vērtējumu Latvijas rīcībai ekonomiskās krīzes pārvarēšanā, informē Jarockis. Turklāt līdz ar šo aizdevumu starptautiskajā finanšu arēnā stabilizējas Latvijas kredītreitings, kas savukārt ir pozitīva ziņa ārvalstu investoriem. Vienlaikus aizdevuma daļas piešķiršana arī nozīmē iesākto strukturālo reformu turpināšanu.

Jarockis skaidroja, ka līdz ar šīs aizdevuma daļas piešķiršanu SVF apstiprina, ka Latvija izpilda visus nosacījumus ko tā bija apņēmusies veikt līgumā ar starptautiskajiem aizdevējiem, piemēram, budžeta deficīta samazināšana. Paredzams, ka nule piešķirtos 200 miljonus eiro izmantos galvenokārt valsts budžeta deficīta finansēšanai un valsts parāda refinansēšanai.

Šī ir jau trešā no SVF saņemtā aizdevuma daļa. 2008. gadā Latvija no SVF saņēma 600 miljonus eiro (~480 miljonus latu), savukārt 2009. gadā - 200 miljonus eiro (~140 miljonus latu) Tādejādi kopumā šobrīd no SVF Latvija ir saņēmusi apaļu miljardu eiro (~700 miljonus latu)

2008. gada beigās Latvija ar starptautiskajiem aizdevējiem – SVF, Eiropas Komisiju un vairākām valstīm - vienojās par aizdevumu līdz 7,5 miljardiem eiro (~ 5,2 miljardi latu). Šo summu plānots novirzīt finanšu sektora stabilitātei, valsts budžeta stiprināšanai, kā arī uzņēmējdarbības un makroekonomikas attīstībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!