Foto: AFP/Scanpix
Latvija un Amerikas Savienotās Valstis (ASV) varētu izstrādāt kopīgu sadarbības plānu slānekļa gāzes ieguvei Latvijā.

Ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis ("Vienotība") žurnālistiem ceturtdien pēc vizītes ASV pastāstīja, ka Latvija, izmantojot Padomju Savienības laikā iegūtos ģeoloģiskos datus, ir veikusi iekšējo izpēti par slānekļa gāzes iegulām - tā atrodas teju zem visas Latvijas teritorijas.

Tā kā ASV ir vislielākā pieredze slānekļa gāzes ieguvē un tām ir pietiekami daudz informācijas par iegulām, kas izvietotas pasaulē, Kristovskis vizītes laikā piedāvājis ASV sadarboties šajā jomā.

"Skaidrs ir tas, ka Latvijas pusei nav pa spēkam vienai ar šo jautājumu tikt galā un ir nepieciešams stratēģisks partneris. Ņemot vērā, ka ASV ir vissekmīgāk darbojušās ar šo jautājumu pasaulē, ASV ir piemērotākais sarunu partneris," atzina Kristovskis. "Ja slānekļa tehniskie dati pēc padziļinātas izpētes atbildīs sekmīgiem gāzes ieguves parametriem, tālākā nākotnē Latvija varētu rēķināties ar papildu enerģētikas veidu Latvijā."

Pēc viņa teiktā, vizītē izdevies panākt sapratni, ka jāizstrādā kopējas sadarbības plāns, ko tuvāko mēnešu laikā varētu sagatavot tiktāl, lai Latvijas augstāko amatpersonu vizīšu laikā pakāpeniski varētu precizēt šo plānu.

Atbalstu tālākai slānekļa gāzes izpētei Latvijā paudusi arī ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone. Kristovskis uzsvēra, ka vizītes laikā ASV Valsts departaments bija uzaicinājis uz tikšanos arī šajā jomā iesaistītos pārstāvjus, viņš apmeklējis arī enerģētikas kompāniju "Conoco-Philips".

"Pēc šīm sarunām mēs demonstrējām kopējo gribu pie šī jautājuma pievērsties. Šī bija pirmā indikācija, ka Latvijas valdība par šo jautājumu varētu veikt padziļinātu un nopietnu izpēti. Tālākais jau ir mūsu vēstniecības ASV mērķtiecīgs darbs ar kompānijām, kas pieredzi ieguvušas Amerikas Savienotajās Valstīs un sākušas sadarbību ar Eiropas valstīm, piemēram, Poliju," norādīja Kristovskis.

Pērn pavasarī amerikāņi Polijai piegādāja tehnoloģijas, kas slānekļa gāzes ieguvi padara lētāku. Pirmās šāda profila augsto tehnoloģiju šahtas tiks ierīkotas Gdaņskā Baltijas jūras krastā.

Saskaņā ar publiski pieejamo informāciju tūkstošgades sākumā, kad virzienurbšanas tehnoloģijas tika ieviestas ASV, šī izejviela izrādījās ļoti rentabla. No 1990.gada līdz šim brīdim slānekļa gāzes ieguve ASV palielinājusies četrkārt, būtiski pazeminot izejvielas cenas. Pašlaik slānekļa gāzes īpatsvars ASV pārsniedz 20% no visas gāzes ieguves. Sagaidāms, ka līdz 2020.gadam tas sasniegs 50%.

Slānekļa gāze tiek uzskatīta par netradicionālu energoresursu veidu, tās iegūšana prasa lielākus ieguldījumus nekā dabasgāzes iegūšana (normālos apstākļos). Tiek lēsts, ka slānekļa gāzes rezerves Eiropā sasniedz 14,4 triljonus kubikmetru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!