Foto: Shutterstock
Ekonomikas ministrija (EM) izstrādājusi grozījumus Tūrisma likumā, kas paredz papildināt likumu ar jauniem terminiem – "dabas dziednieciskie resursi", "kūrorta teritorija" un "veselības tūrisms", tādējādi radot vienotu izpratni par kūrortu nozarē lietoto terminoloģiju gan kūrortu nozarē strādājošajiem, gan arī pārējai sabiedrībai.

Likumprojekts ceturtdien izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē. EM norāda, ka tas ir pirmais solis "kūrortu normatīvā regulējuma izstrādē, kura mērķis ir izveidot atbilstošu ietvaru kūrortu nozares attīstības veicināšanai".

Likumprojekts paredz veikt arī vairākus citus precizējumus, tostarp, skaidrāk un precīzāk noteikt tūrisma nozares uzdevumu kūrortu attīstības jomā, precizēt, ka informācija par tūrisma resursiem un tūrisma pakalpojumiem, tostarp kūrortu jomā, ir jānodrošina gan Latvijā, gan ārvalstīs.

Tāpat likumprojekts papildina EM kompetenci, nosakot, ka viens no EM uzdevumiem tūrisma jomā ir nodrošināt kūrorta statusa piešķiršanas, administrēšanas un anulēšanas procesu.

Ar likuma grozījumiem iecerēts arī precizēt pašvaldību kompetenci tūrisma jomā – izstrādājot teritorijas attīstības plānošanas dokumentus, pašvaldības tajos varēs noteikt kūrorta teritorijas un kūrorta attīstības perspektīvas. Paredzēts, ka kūrorta teritorija, kas noteikta vietējās pašvaldības teritorijas attīstības plānošanas dokumentos, būs viens no kritējiem kūrorta statusa piešķiršanai. Tūrisma likumā paredzēts noteikt, ka pašvaldības nodrošina pasākumus tūrisma jomā saskaņā ar saviem attīstības plānošanas dokumentiem, kā arī Latvijā un ārvalstīs sniedz informāciju par tūrisma iespējām, kūrortu pakalpojumiem un dziednieciskajiem resursiem savā teritorijā.

Likumprojektā noteikts pilnvarojums Ministru kabinetam izdot noteikumus, kas nosaka kārtību, kādā vietējās pašvaldības administratīvajai teritorijai vai tās daļai tiek piešķirts, administrēts un anulēts kūrorta statuss.

Likumprojekts paredz arī vairākus citus precizējumus Tūrisma likuma normās – saistībā ar komplekso tūrisma pakalpojumu sniegšanu, Tūrisma attīstības valsts aģentūras kompetenci, kā arī tūrisma pakalpojumu sniegšanu.

Grozījumi izstrādāti sadarbībā ar Jūrmalas pilsētas domi, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, Latvijas Kurortoloģijas asociāciju, Latvijas Kūrortpilsētu asociāciju un kūrortu rehabilitācijas centru "Jaunķemeri".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!