Foto: LETA
Pirmie vietējo zemnieku audzētie redīsi un dažāda veida zaļumi tirdzniecībā parādīsies uz Lieldienām, pastāstīja aptaujātie audzētāji.

Kā norādīja kooperatīva "Mūsmāju dārzeņi" valdes priekšsēdētāja un zemnieku saimniecības "Galiņi" saimniece Edīte Strazdiņa, siltumnīcās nupat iesētie redīsi būs gatavi sūtīšanai uz veikaliem aprīļa nogalē.

"Pirmie redīsi tirdzniecībā būs uz Lieldienām, tāpat arī mūsu siltumnīcās audzētie lapu salāti, dilles un citi zaļumi. Lociņus gan tirgojam bez pārtraukuma visu gadu. Patlaban stādīšanai uz lauka siltumnīcās sējam puravus, selerijas un ziedkāpostus. Ar šiem stādiem maijā apgādāsim visus kooperatīva biedrus," sacīja Strazdiņa.

Arī zemnieku saimniecības "Ezerkauliņi" līdzīpašnieks Kaspars Brunovskis sacīja, ka kooperatīva audzētie dažādu veidu zaļumi būs nopērkami pirms Lieldienām.

"Uz Lieldienu laiku sāksies visu agro siltumnīcas kultūru - dažādu veidu zaļumu - novākšana, bet uz lauka audzētos zaļumus sāksim realizēt maija beigās. Lapu salāti un lociņi pēdējos gados veikalos pieejami visu gadu. Salāti tiek audzēti Jēkabpilī saimniecībā "Rītausma", loki - Lēdmanē, saimniecībā "Daugavkrasts". Toties pirmo siltumnīcas gurķu novākšana sāksies šis nedēļas beigās. Maija beigās veikalos būs nopērkamas uz lauka audzētās skābenes un lapu salāti. Savukārt zem agrotīkliem audzētie jaunie burkāni un ziedkāposti pārdošanā būs jūnija sākumā. Patlaban veikalos tirgojam vēl iepriekšējās ražas burkānus, sīpolus, kāpostus un bietes," norādīja Brunovskis.

Tikmēr lauksaimniecības kooperatīva "Zaļais grozs" vadītāja Ingrīda Vāvere atzina, ka patlaban iedzīvotāji īpaši pieprasot Vidzemes puses saimniecību sagādātos diedzētos graudus.

"Tā kā pie mums Amatas novadā viss ienākas par divām nedēļām vēlāk nekā citiem, agros zaļumus neaudzējam. Tad, kad mums tie ir siltumnīcās, Tukuma pusē salāti jau ir uz lauka, tā ka tas neatmaksājas. Toties patlaban liels pieprasījums pēc mūsu piedāvājuma - diedzētiem graudiem. Sēklas sākām diedzēt februāra beigās, jo novērojām, ka daudzām precēm ir sezonāls raksturs. Piemēram, puravus sāk pieprasīt pēc jaunā gada, savukārt martā aug pieprasījums pēc "dzīvajiem" produktiem - diedzētajiem graudiem. Tos fasējam 100 gramu kastītēs un vedam uz apmēram 20 Rīgas ekoveikaliņiem, kuri katrs pasūta vismaz desmit kastītes ik nedēļu," sacīja Vāvere.

Viņa norādīja, ka nākamajā nedēļā siltumnīcās piķēs puravus, selerijas un agros kāpostus, savukārt aprīļa pirmajā pusē uz lauka zem agrotīkliem tiks sēti redīsi, lociņi un dilles.

"Uz gaidāmo sezonu kopumā raugāmies cerīgi. Vērojot norises dabā, šķiet, ka pavasaris nekavēsies, tam vajadzētu būt siltam un ar lietiem bagātam. Tā kā februāris bija auksts un sniegots, ražas laikam jūlija nogalē un augustā arī jābūt labam," sacīja "Zaļais grozs" vadītāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!