Foto: stock.xchng
Elastīgo medicīnisko izstrādājumu ražotājs SIA "Tonus Elast" pērn eksportēja vairāk nekā 90% no saražotās produkcijas, pastāstīja "Tonus Elast" administratīvā direktore Ludmila Jančenko.

2009.gadā Latvijā tika pārdoti 12% no saražotā apjoma, bet Eiropas Savienības valstīs - 7,6% no saražotā. 2010.gadā Latvijā tika pārdoti vairs tikai 8,4% no saražotā, bet ES valstīs - aptuveni 5% no saražotā. Pērn ir pieaudzis eksports uz NVS un trešajām valstīm. Eksports uz Krieviju veido 40% no saražotā kopējā apjoma, eksports uz Kazahstānu un Ukrainu kopumā veido 33%.

"Šīs trīs valstis arī ir mūsu lielākie tirgi. Eksportējam arī uz Izraēlu, Maroku, taču uz šīm valstīm tiek sūtīti nelieli apjomi. Šajās valstīs iekļūt ar savu produkciju ir diezgan grūti. Kopumā uzņēmumam ir klienti 28 valstīs un nepārtraukti meklējam jaunus," sacīja Jančenko.

Viņa skaidroja, ka visos tirgos vispieprasītākais "Tonus Elast" produkts ir elastīgās saites. Uz Rietumu tirgiem saites un jostas veido lielāko daļu eksporta, bet NVS valstīs tiek pārdota lielākā daļa saražotās pirmsdzemdību un pēcdzemdību veļas.

Jau ziņots, ka "Tonus Elast" šogad plāno par 15% palielināt apgrozījumu un arī peļņu. Tas tiks panākts, nopietnāk apgūstot Rietumvalstu tirgus un atrodot jaunus klientus.

2010.gada vasarā tika atvērts meitasuzņēmums Lielbritānijā, Velsā - "Tonus Ltd.". Šī uzņēmuma pamatuzdevums ir jaunu klientu piesaistīšana ES valstīs un arī citās valstīs. Pašlaik jau notiek sarunas ar potenciālajiem klientiem Anglijā, Polijā, Zviedrijā, Vācijā, Itālijā, Jaunzēlandē, skaidroja Jančenko.

Uzņēmums "Tonus Elast" ražo dažādus elastīgos medicīniskos izstrādājumus - sākot ar elastīgajām saitēm līdz pat konstrukcijas ziņā sarežģītiem korsešu izstrādājumiem, kas paredzēti grūtniecēm un jaunajām māmiņām bērna zīdīšanas laikā.

Uzņēmuma ražotne atrodas netālu no Liepājas, Nīcas novada Nīcas pagastā. Tajā strādā ap 170 darbinieku. Latvijā savu produkciju uzņēmums tirgo piecos veikalos - trīs atrodas Rīgā un pa vienam Liepājā un Daugavpilī.

Pēc provizoriskajiem rezultātiem, 2010.gadā "Tonus Elast" apgrozījums bija 3,62 miljoni latu un uzņēmums guva 320 000 latu peļņu.

SIA "Tonus Elast" 2009.gadā strādājis ar 213 684 latu peļņu, liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas SIA "Lursoft" informācija.

Tas ir par 25,5% mazāk nekā 2008.gadā, kad "Tonus Elast" nopelnīja 287 012 latus.

Uzņēmuma apgrozījums 2009.gadā samazinājies par 24,4% - no 3,83 miljoniem latu 2008.gadā līdz 2,89 miljoniem latu 2009.gadā.

"Tonus Elast" reģistrēts 1995.gadā. Uzņēmums uz pusēm pieder Valērijam Kravcovam un Aleksandram Čečotkinam, liecina "Firmas.lv" informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!